Farklı alt yapı materyalleri kullanımının stres dağılımına etkisinin sonlu elemanlar stres analizi yöntemi ve mekanik testler ile karşılaştırmalı olarak incelenmesi.
The evaluation of the affects of different substructure materials on stres distribution using the finite elements stres analysis method comparatively with mechanical test methods.
  1. Tez No: 260962
  2. Yazar: BURÇİN KARATAŞLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN SEVÜK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: İmplant, SEA, CAD/CAM, basınç sensörü, gerilme, Implant, FEM, CAD/CAM, pressure sensor, strain
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 244
Özet
İmplant destekli sabit restorasyonlarda kullanılacak materyalin seçimi, implantların çevresinde oluşabilecek yıkıcı kuvvetler nedeniyle önem taşımaktadır. Materyal seçiminde implant ve çevre dokularda minimum stres oluşumuna dikkat edilmelidir. Bu nedenlerden dolayı materyal ve destek dokularda oluşacak stresin analizi önem taşımaktadır.Bu çalışmanın amacı, implant üstü köprü protezleri üretiminde kullanılan farklı alt yapı materyallerinin, çiğneme kuvvetlerine bağlı olarak implantlar ve implantların çevresindeki kemik dokusunda oluşan stresin miktarı ve lokalizasyonu üzerine etkisinin incelenmesidir. Bu amaçla gerilme analiz yöntemlerinden, bilgisayar ortamında çalışan ve detaylı sayısal değerler veren sonlu elemanlar metodu ve mekanik test olarak da basınç sensörü kullanıldı. Hastaya ait bilgisayarlı tomografi görüntülerinden faydalanılarak elde edilen matematiksel model, sonlu elemanlar metodunda kullanılırken, yine aynı bilgisayarlı tomografi görüntülerinden faydalanılarak hızlı prototipleme yöntemiyle hazırlanan katı model de mekanik test amacı ile kullanıldı. Çeşitli CAD/CAM sistemlerinden faydalanılarak hazırlanan farklı materyallerden oluşan alt yapılar ise, 3 boyutlu sayısallaştırma cihazı kullanılarak tarandı ve sonlu elemanlar programına aktarıldı. Her iki yöntemle de elde edilen test sonuçları kendi aralarında karşılaştırılırken, bu veriler birbirleriyle de kıyaslanarak farklı test yöntemleri arasındaki tutarlılık da değerlendirildi.Çalışmamız sonucunda, implant üstü sabit protezlerde farklı alt yapı materyalleri kullanımının, implantlar ve implantları çevreleyen yapılarda oluşan gerilmelerin lokalizasyonu üzerine herhangi bir etkisinin olmadığı belirlendi. Elde edilen gerilme değerlerinin sayısal sonuçları arasında ise klinik olarak anlamlı bir farklılık saptanamadı.Çalışmamızdan elde edilen sonuçlar doğrultusunda, implant üstü protezlerde kullanılacak materyallerin seçiminde biyomekanik faktörler dışında, estetik, hijyenik, biyolojik ve ekonomik faktörler de bir bütün olarak ele alınarak bir karara varılmalıdır. Her iki test yöntemine ait sonuçlar birbirleriyle karşılaştırıldığında ise, farklı yöntemlere ait sonuçların tutarlı ve kıyaslanabilir olduğu görülmektedir. kendilerine gore avantaj ve dezavantajları olan farklı test yöntemlerinin karşılaştırmalı olarak bir arada kullanılması, bulguların farklı açılardan yorumlanarak, daha güvenilir sonuçlar elde edilmesine olanak sağlar.
Özet (Çeviri)
The selection of the materials used in the implant supported fixed restorations is important due to the destructive forces that may occur around the implant. When choosing the material take in to consideration the minimum stres formation around the surrounding tissues. Because of the stated reasons the analysis of the stress formed around the restorative material and the supporting tissues is very important.The aim of this study is to analyse the effects of the different substructure materials used in the production of the implant supported restorations on the stress amount of the bone tissue surrounding the implants and their localization. For these purposes tension analysis methods, a finite element method suitable for computer and gives detailed numeric values and a mechanic test for pressure sensor is used. The mathematical model developed using the patients CT images is used in the finite elemenent method and the solid model developed using the same CT images in a rapid prototyping method is used for mechanic test purposes.The substructures formed from different materials by using various kinds of CAD/CAM systems are scanned with a 3D digitization device and transfferred to a finite elements program. The test results obtained by two methods are compared amongst each other as well as with each other to evaluate the consistency of different test methods.As a result, the changes that take place in the substructure materials of all the test methods applied the tensions that occur don? t have any affect on the general localization. Clinically there is no significant discrepancy established between the numeric results gained from the tension values. As a result of our study, except the biomechanical factors, esthetic, hygienic, biologic and economic factors should be considered as a whole. When the results of the tests are compared with each other, the results of the different methods are seen to be consistent. The comparative usage of different test methods provides better interpretion of the findings and more reliable results.