Rezorbe üst çenede dört implant üzeri tedavi konseptinde üst yapı alternatiflerinin stres dağılımına etkisinin 3-boyutlu sonlu elemanlar stres analiziyle incelenmesi
Evaluation of prosthetic alternatives on stress distribution in atrophic maxilla in all-on-four treatment concept BY 3-dimensional finite element analysis
  1. Tez No: 601029
  2. Yazar: SEFA KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA KÜLÜNK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dört implant üzeri tedavi konsepti, Sonlu elemanlar stres analizi, All on Four, Finite element stress analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 266
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, tam dişsiz rezorbe üst çenede dört implant üzeri tedavi konseptine göre yerleştirilen implantlar üzerine farklı protetik alt yapı ve üst yapı materyalleri kullanılarak tasarlanan protezlerin, implant, implant çevresindeki kemik ve alt yapıda oluşturacağı stresleri sonlu elemanlar stres analizi yöntemi ile değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Çalışmamızda aşırı rezorbe dişsiz üst çeneye dört implant üzeri tedavi konseptine göre yerleştirilen implantlar üzerine beş farklı alt yapı materyali (Zirkonyum, Titanyum, PEEK, PEKK ve FRP) ve üç farklı üst yapı materyali (Akrilik rezin, Kompozit rezin ve Porselen) kullanılarak protetik restorasyon modellenmiştir. Vertikal ve oblik olarak iki yönde 150 N büyüklüğünde kuvvet yüklemesinde, implant, implant çevresindeki kemik ve alt yapı da oluşan stresler, sonlu elemanlar stres analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Bulgular: İmplanüstü protezlerde kullanılan alt yapı ve üst yapı materyallerinin ve farklı yönlerde kuvvet uygulanmasının kemikte, implantta ve alt yapıda oluşan streslerde fark yarattığı görüldü. Alt yapı olarak kullanılan materyalin elastisite modülü arttıkça, kemiğe ve implanta iletilen streslerin azaldığı ve alt yapının kendi içinde oluşan stresler arttığı tespit edildi. Sonuç: Çalışmamızın sonuçlarına göre dört implant üzeri tedavi konseptine göre yapılacak protetik restorasyonlarda; alt yapıda ve üst yapıda kullanılan materyalin elastisite modülü arttıkça implant ve çevre dokularda uzun dönem başarı ve sağ kalım için riskin azaldığı gözlendi. Zr ve Ti materyallerinin alt yapı, porselen materyalinin üst yapıda kullanımının daha uygun olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the stresses of the prostheses, implant, implant and bone around the implants which are designed with different framework materials according to All on Four treatment concept on the implants in the edentulous and resorbed maxilla with finite element stress analysis. Material and Method: In our study, prosthetic restoration was modeled on five framework materials (Zirconium, Titanium, PEEK, PEKK and FRP) and three different superstructure materials (Acrylic resin, Composite resin and Porcelain) on implants placed on All on four treatment concepts in the extreme atrophic edentulous maxilla. In the vertical and oblique force loading of 150 N in two directions, the stresses of the implant, bone around the implant and framework were evaluated with finite element stress analysis. Results: Implants and framework materials used in implant supported prostheses and application of force in different directions were seen to make a difference in bone, implants and under stress. As the modulus of elasticity of the material used as the framework increased, the stresses transmitted to the bone and the implant decreased, and as the elasticity module of the material used increased, the stresses within the framework increased. Conclusion: According to the results of our study prosthetic restorations will be performed according to All-on-4 treatment concept; As the modulus of elasticity of the material used in the framework and veneering increased, the risk for long-term success and survival in the implant and surrounding tissues decreased. It is thought that the use of Zr and Ti materials in the framework and the porcelain material in the veneering is more suitable.