İstemli kasılma sırasında masseter kasında yapılan tek lif elektromiyografinin miyasteni gravis hastalığının tanısındaki değeri ve normal kontroller ile karşılaştırılması
The role of single fiber electromyography performed during voluntary contraction of masseter muscle in diagnosis of myasthenia gravis and comparison with healthy volunteers
  1. Tez No: 260971
  2. Yazar: ELİF KOCASOY ORHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BARIŞ BASLO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Myasthenia Gravis, Single Fibre EMG, M. Masseter, Motor end-plate, Concentric Needle
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektronörofizyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Miyasteni gravis (MG) postsinaptik tipte bir motor son plak hastalığıdır. Tek lif elektromiyografi (TLEMG), MG hastalığı tanısında kullanılan en duyarlı elektrofizyolojik inceleme yöntemidir. Birçok çalışmada MG hastalarında motor son plak işlevlerini değerlendirmek üzere farklı kaslar incelenmiş, farklı tipte elektrodlar kullanılmıştır. Bu çalışmada 16-63 yaşları arasında 20 jeneralize MG hastası ve yaşları 24-64 arasında 20 sağlıklı gönüllüde m. masseter'in istemli kasısı sırasında, konsantrik iğne elektrot kullanılarak motor son plak işlevleri değerlendirilmiştir. Hasta grubunda ayrıca perioküler ve m. EDC'de de aynı seansta tek lif EMG yapılarak, m. masseter'den elde edilen veriler ile kıyaslanmıştır. Sağlıklı gönüllü grubunda m. masseter'den kaydedilen 400 tek lif potansiyel çiftinden sadece 1'i yüksekti ve ortalama jitter değeri 24,7 µs idi (7-96). Hasta grubunda ise hesaplanan 402 jitterden 240'ı yüksekti (>55µs) ve ortalama jitter değeri 71,9 µs idi (11-207). M. masseter'den elde edilen jitter değerleri iki grup arasında kıyaslandığında fark istatistiksel olarak anlamlıydı. Perioküler kaslardan elde edilen 381 jitterin 214'ü (%56,2), m. EDC'den kaydedilen 400 jitterin 210'u (%52,5) yüksekti. Kaydedilen yüksek jitter değerlerinin oranı ise üç kas grubunda benzerdi, anlamlı bir fark yoktu. Bu çalışmada, m. masseter'de istemli kası sırasında konsantrik iğne elektrot kullanılarak yapılan TLEMG'nin, jeneralize MG hastalığının tanısında şimdiye kadar kullanılan diğer kaslar kadar bilgi verici olduğu gösterilmiştir.Anahtar Kelimeler : Miyasteni gravis, Tek lif EMG, M. masseter, Motor son plak, Konsantrik iğne
Özet (Çeviri)
Myasthenia gravis (MG) is a type of postsynaptic motor end-plate disease. Single fiber electromyography (TLEMG) is the most sensitive electrophysiological method for the diagnosis of MG. In many studies, different muscles were examined and different types of electrodes were used to evaluate the function of motor end-plates in MG patients. In this study, the motor end-plate function was evaluated using concentric needle electrodes during voluntary contraction of masseter muscle of 20 generalized MG patients aged between 16-63 years, as well as 20 healthy volunteers between the ages of 24-64 years. In patient group single fiber EMG was also performed in periocular and EDC muscles at the same session and results were compared with data which obtained from masseter muscle. In healthy volunteer group, 400 jitters were caluculated from masseter muscle, and only 1 jitter was high however, the average jitter value was normal [24.7 ?s (7-96)]. In masseter muscles of patient group, 240 jitter was high (>55 ?s) out of 402 and the average value was 71.9 ?s (11-207). The jitter values obtained from masseter muscles were significantly higher. The percentage of high jitters was 56.2% and 52.5% for periocular and EDC muscles, respectively. Rate of high jitter values in the three muscle groups were found similar, and the difference was not statistically significant. In conclusion, TLEMG performed by using concentric needle electrodes during voluntary contraction of masseter muscle is informative in diagnosis of generalized MG so far as the other muscles are being tested.