Omuz subakromiyal sıkışma sendromu olan hastalarda yumuşak doku ve eklem mobilizasyon tekniklerinin kişinin ağrısı ve fonksiyonelliği üzerine etkisinin araştırılması
The investigation of the effect of soft tissue and joint mobilizations techniques on individuals pain and functionality on patients with subacromial impingement syndrome
- Tez No: 260973
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDAN ORAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Impingement Syndrome, Pain, Functionality, Mobilization, Ultrasound
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Çalışmamızın amacı Subakromiyal Sıkışma Sendromu (SSS) olan kişilerde mobilizasyon tedavisinin ağrı ve fonksiyonellik üzerine etkisini araştırmaktır.SSS tanısı konulan 66 hasta randomize olarak üç gruba ayrıldı. 1.gruba haftada 2 gün 6 seans eklem mobilizasyon teknikleri, Chapman refleksleri ile tedavi, ev egzersiz programı (GrupI) 2.gruba haftada 2 gün 6 seans eklem mobilizasyon teknikleri, ev egzersiz programı (GrupII), 3.gruba ise haftada 5 gün 10 seans ultrason, soğuk uygulama ve ev egzersiz programı (GrupIII) uygulandı. Hastalar tedavi öncesi, tedavi bitiminde, tedavi bitiminden 1 ay ve 3 ay sonra ağrı (Vizüel Analog Skala), kas gücü, eklem hareket açıklığı (EHA), yaşam kalitesi (SF-36, Oxford) ve fonksiyonellik (UCLA, DASH, Constant) açısından değerlendirildiler.Gruplararası karşılaştırmalar için ANOVA ve Bonferroni düzeltmeli Mann-Whitney U testi grupiçi içinse Wilcoxon testi uygulandı. Gruplararası demografik özellikleri ve başlangıç değerleri açısından omuz eklemi abduksiyon hareket açıklığı dışında bir farklılık bulunmadı.Yaşam kalitesinin değişimi incelendiğinde tedavi sonrası 3.ay ölçümlerine kadar her üç grupta gelişme oldu fakat gruplararası anlamlı bir fark bulunmadı. 3.ay ölçümlerinde SF-36 alt gruplarından Emosyonel Rol'de Grup I ve Grup II arasında; Grup II ve Grup III arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu. Ayrıca Sosyal Fonksiyon alt grubu açısından Grup II ve Grup III arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlendi. Oxford Ölçütünde gözlenen farklar sadece Grup II ve Grup III arasında istatistiksel olarak anlamlıydı.Çalışmamızda 3 ay sonunda Grup III'ün Grup I ve Grup II'ye kıyasla abduksiyon, fleksiyon, dış rotasyon hareketlerinde daha az gelişme gösterdiği belirlendi. Bunun yanında ağrı parametrelerinde anlamlı bir fark bulunmadı. Sonuç olarak her iki grupta da uygulanan manuel terapi yöntemlerinin EHA'yı arttırmak için tedavi programına eklenmesinin faydalı olacağını düşünmekteyiz.Anahtar Kelimeler : Sıkışma Sendromu, Ağrı, Fonksiyonellik, Mobilizasyon, Ultrason
Özet (Çeviri)
The purpose of our study is to investigate the effects of mobilization treatment on pain and functionality in patients with subacromial impingement syndrome (SIS).66 patients who were diagnosed as having SIS were divided into 3 groups. Mobilization techniques (MT), Chapman reflexes, and home exercise programme (HEP) were applied to Group I, 2times/week for 3 weeks; MT, HEP were applied 2times/week for 3weeks to Group II ; ultrasound therapy, cold pack and HEP were applied to Group III, 5times/week for 2 weeks. Patients were evaluated for pain (Visuel Analogue Scale), muscle strength, range of motion (ROM), quality of life (QoL) (SF-36, Oxford) and functionality (Constant, UCLA, DASH) before and after treatment, and then 1 month and 3 months after the treatment.For statistical analyses between groups ANOVA and Bonferroni corrected Mann-Whitney U tests were used; Wilcoxon test was used for within group analyses. There were no significant differences in demografic and the initial data between groups except for the shoulder abduction ROM. There were progression in 3groups in the QoL but there were no significant differences between the groups. There were significant differences between Group I-II; and Group II-III in SF-36 Emotional subgroup, and also between Group II-III in social function subgroup. The differences in Oxford score were significant between Group II and Group III.In our study it was found that, Group III had less progression in abduction, flexion and external rotation movements when compared with Group I and Group II. There were no significant differences in pain parameters. As a result we think that adding manual therapy methods to the treatment plan is beneficial for increasing ROM.