Tedarik zinciri yönetimi çerçevesinde işletme performansının belirlenmesi ve bir uygulama
Application and framework business performance determination in supply chain management
- Tez No: 261099
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MEHMET YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşletme, Tedarik Zinciri, Kalite, Performans ölçütleri, performans ölçütlerinin sınıflandırılması, sürekli iyileştirme
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
ÖZETİşletmeler küreselleşme ile birlikte kalite anlayışındaki gelişmeler sonucu sıkı bir rekabet ortamına girmiştir. Bu rekabet ortamında işletmeler tek başlarına başarılı olamayacaklarını anlayarak tedarik zincirlerindeki işletmeler ile işbirliğine yönelmiştir. Tedarik zinciri yönetiminin önemi günümüzde daha da artmıştır ve böylece işletmeler gereksiz gördükleri süreçleri de devrederek ana konularında uzmanlaşma fırsatı yakalamıştır. Artık sadece kendi kuruluşunun değil tüm tedarik zincirinin performansı önem kazanmıştır. Böylece kalite ve boyutlarına göre değerlendirme yapılmaktadır. Kalite ile ilgili gelişmeler tedarik zinciri yönetiminin ortaya çıkmasına temel oluşturmuştur. Kalitenin tüm tedarik zincirinde sağlanması gereğini anlayan işletmeler tedarikçilerle uzun süreli ve güvene dayalı işbirlikleri yapmaktadır. Bu işbirlikleri sonucunda işletmeler, maliyetleri düşürmeyi ve kaliteyi arttırmayı başarabilmektedir. Kalite kavramını tam olarak kavrayamamış geleneksel işletmeler birçok konudaki bilgileri tedarikçileriyle paylaşmamaktadır. Bu yüzden de rekabette başarısız olmaktadırlar.Bir tedarik zinciri; tedarikçiler, imalatçılar, dağıtıcılar, toptancılar, perakendeciler gibi çeşitli iş aktörlerinden oluşan bir ağda hammadde temininden ürünlerin son tüketicilere dağıtım ve pazarlanmasına kadarki tüm iş süreçlerinin birlikte uyum içinde hareketini sağlamak üzere malların ve bilginin akışını yöneten bütünleşik bir sistem olarak tanımlanabilir.Bu çalışmada tedarik zinciri, tedarik zinciri yönetimi ve performans ölçüm sistemlerinin gelişimi, özellikleri, sınıflandırılması üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARYAs the result of globalization and development in quality understanding enterprises have entered into strict competition atmosphere. By realizing that they can?t be successful in it alone they were directed towards cooperation with suppliers in their supply chain. The importance of chain has risen. In this way, they have obtained opportunity in specializing in their main matters by eliminating redundant processes. So, not only the enterprises? but also performance of whole supply chain has become important. The appraising has been done according to quality dimensions. The appearance of supply chain management is based on the development in quality. Enterprises understanding the requirement of providing the quality in whole chain started to perform long term cooperation based on confidence with suppliers. The fact is that enterprises achieve a success in reducing the costs and increasing the quality. Conventional enterprises not conceiving the quality concept at full length don?t share several information related to some matters with their suppliers. Hereby, they can?t be successful in the strict competition.The chain management can be defined as an integrated system managing the flow of goods and information in network which includes various business actors such as suppliers, manufacturers, distributors and retailers in order to synchronize the process which starts from supplying raw materials until marketing and distribution of finished goods to customers.This study concerns about the supplying chain and its management and development, classification and characteristics of performance measures systems also relationship between these systems and continual improvement.The key words: Business, Supply Chain, Supply Chain Management, Quality, Performance measures, classification of performance measures, continual improvement