1837-1840 tarihlerinde Konya'nın sosyal ve ekonomik durumu (83 numaralı Konya şer'iyye siciline göre)
The social and economic state of Konya between 1837 and 1840 (based upon Konya court registers number 83)
- Tez No: 261100
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DOĞAN YÖRÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kadı, Mahkeme, Konya, Ser`iye Sicili, Judge, Court, Konya, Court Records
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 376
Özet
Bu çalışmada 1837-1840 (Hicri 1253-1256) yıllarını kapsayan 83 numaralı (F 24) Konya şer'iye sicili defteri nin transkripsiyonu yapılarak, defterde geçen belgeler ışığında adı geçen dönemde Konya'daki sosyo-kültürel hayat değerlendirilmeye çalışılmıştır. Ayrıca incelenen dönemin, Osmanlı Devletinde çok önemli yeniliklerin yapıldığı II.Mahmut devrine rast gelmesi sebebiyle, çalışmada II.Mahmut devri ıslahatlarına ve bu ıslahatların Konya sancağındaki yansımalarına da değinilmiştir.Çalışma bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Girişte şer'iyye sicilleri ve önemi, Konya şer'iyye sicilleri ile 83 numaralı defter hakkında bilgi verildikten sonra Konya şehrinin Tanzimat devrine kadar olan tarihi kısaca anlatılmıştır. Birinci bölümde sosyal hayat başlığı altında özellikle aile kurumu üzerinde durulmuştur. Sosyal ilişkiler, mahalle, gayrimüslimlerin durumu, toplum içindeki anlaşmazlıklar, vakıf ve seyahat bu bölümde üzerinde durulan diğer konulardır. İkinci bölümde ekonomik hayat başlığı altında, vergi, ticaret, para ve Konya şehrindeki mülk satışları konuları işlenmiştir. Üçüncü bölümde ise askerî, dinî, idarî ve sağlık konuları başlığı altında merkez taşra ilişkileri incelenmiştir. Çalışmanın sonundaki ekler kısmında ise 83 numaralı Konya şer'iyye sicilinin tamamının transkripsiyonu mevcuttur.
Özet (Çeviri)
In this study; in the light of the transcriptions of the Konya court records number 83 (F 24) including the years 1837-1840 (Anno Hegirae 1253-1256), the sociocultural life in Konya during the previously mentioned period is tried to be evaluated. Moreover, the reforms era of Mahmut the 2nd and the reflections of these reforms in Konya are also mentioned as the evaluated period and the reforms, the very important innovations in Ottomans, are parallel in time.The study consists of an introduction chapter and three more chapters. The introduction chapter shortly deals with the general importance of court records, Konya court records and the records number 83, and the history of Konya until the administrative reforms era in Ottomans. Chapter one handles the `family concept? under the title of social life, social relations, neighbourhood, the situation of non-Muslims, the conflicts among the public, foundation and travel during the period. Chapter two deals with the issues such as tax, trade, money and the real estate sales in Konya under the heading of economic life. The last chapter examines the center-provinces relations by the aspects of the military, religious, administrative and health matters. This study ends with the appendix of the complete transcriptions of the Konya court records number 83.