Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde ve Türk Anayasa Hukukunda eğitim hakkı ve özgürlüğü
The Convention of European Human Rights and education rights and freedoms at the Turkish Constitutional Law
- Tez No: 261141
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ ATAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Eğitim Hakkı, Anayasa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşme-si, Eşitlik, İlköğretim, Right of education, Constitution, European Convention on Human Rights, Equality, Primary School
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Eğitimin en genel anlamdaki tanımı ?insanları belirli amaçlara göre yetiştir-me? olarak yapılabilir. Eğitim hakkının, talep eden tarafından saygı duyulması iste-nen pasif bir yönünün yanında, kamu gücünden eğitim için gerekli şartların sağlan-masını talep etme hakkını da içinde barındıran bir yönü vardır. Bu nedenle eğitim hakkı birçok ulusal ve uluslararası hukuk metinlerinde yerini almıştır. Eğitim hakkını birçok hakla ilintilemek mümkündün en fazla ilişkili olduğu haklar düşünce ve ifade hürriyeti ile din ve vicdan özgürlüğüdür.Eğitim Hakkı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin Ek 1 Nolu Protokol'ün ikinci maddesinde düzenlenmiştir. Bu madde ile devlete, hiçbir ayrım yapılmaksızın tüm bireyleri eğitim kurumlarına kabul etme ve eğitime ilişkin düzenlemeler yapılır-ken bireyin ve anne babasının dini inançlarına saygı gösterme yükümlülükleri geti-rilmiştir.Günümüz Türk Anayasa Hukukunda eğitim hakkı Anayasası'nın 42. madde-sinde düzenlenmiştir. Bu maddede ve diğer yasal düzenlemelerde eğitim hakkına birçok sınırlama getirilmiştir. Çağımızın yükselen değeri olan özgürlük ve insan hak-larının eğitim alanında da gerçek anlamda var olabilmesi için, başta anayasa olmak üzere eğitime ilişkin ciddi yasal değişikliklerin yapılması ve devletin eğitime yönelik ideolojik yaklaşımından vazgeçmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In the general meaning of education?s description can be done ?to bring up a man-kind according to the specific purposes?. The right of education has got passive direction which wanted to respect by the claimant. Meanwhile the right of education includes right to demand which the provision of the necessary conditions for the education from public power. For this reason right of education takes part in many national and interna-tional law texts. Right of education can be linked up to many rights. The most related rights with the right of education are the freedom of thought and expression and the freedom of religion and conscience.The right of education was issued in the second article supplement 1. Protocol of European Convention on Human Rights. With this article the state has to accept all of the individuals without any discrimination to own education institutions and has to re-spect beliefs of individual and his/her parent when the arrangements about the education are done.In the modern Turkish Constitutional Law, the right of education was issued in the 42. Article of Constitution. In this article and other legislative applications the right of education was limited. For the exist of freedom, rising value of our age, and human rights are in the area of education; especially in the constitution and other laws have to make changes and the state has to abandon ideological perspectives about the education.