Birinci Büyük Millet Meclisi'nde Cebelibereket (Osmaniye) mebusları ve siyasi faaliyetleri
Cebelibereket (Osmaniye) representatives and their political actions in the First Grand National Assembly
  1. Tez No: 261176
  2. Yazar: HAMZA KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN ÇALIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Birinci Dünya Savaşı, Mondros Ateşkes Antlaşması, TBMM, Mebus, Millet, Ottoman Empire, First World War, Mondoros Treaty, Grand Turkey National Assembly, Deputy, Nation
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 548
Özet
Mondros Ateşkes Antlaşması çerçevesinde topraklarımız yer yer işgal edilmişti. Mondros Ateşkes Antlaşması'nın uygulanması karşısında Türk milleti silahlı ve silahsız olarak direnişe geçmiştir. Bu sırada Mustafa Kemal Paşa'da işgallere karşı tepkisini koymuştur. İşgaller karşısında Türk milletini harekete geçirmek için fırsat kollamış ve 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkarak çalışmalarına başlamıştır. Bu mücadele de ona en büyük desteği Türk milleti vermiştir. Amasya'dan Erzurum'a, Erzurum'dan Sivas'a kadar Türk milleti hep onun yanında yer almıştır.Bu mücadele sonuç vermiş ve millî iradenin uygulandığı Meclis, İstanbul'da toplanmıştır. Meclis'in Misak-ı Millî'yi kabul etmesi nedeniyle İtilaf Devleti güçleri Meclisi basarak dağıtmıştır. İtilaf Devletleri İstanbul'u da resmen bu olay sonucu işgal etmişlerdi. Bunun üzerine Türk milleti harekete geçerek seçimleri yapmış ve milletin iradesinin uygulandığı TBMM'ni Ankara'da, 1920'de açmıştır. TBMM'ne işgal altında bulunan Cebelibereket'ten de üç mebus seçilerek katılmıştır. Cebelibereket'ten Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne katılan mebuslar; Mehmet İhsan, Mustafa Faik ve Rasim Celalettin Bey'dir.Cebelibereket'ten seçilen üç mebusunda yaşamları her yönüyle incelenmiştir. Türkiye Büyük Millet Meclisi içerisindeki faaliyetlerine baktığımızda ülkemizin ve milletimizin faydasına olacak faaliyetleri desteklemişlerdir. Ülkenin düşman işgalinden kurtarılması için geceli gündüzlü çalışmışlardır. İlk Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden sonra siyasi yaşamlarına devam eden mebuslar, çeşitli görevleri yerine getirmişlerdir. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde çıkarılan kanunlar ve tartışmalarda yer almışlardır.
Özet (Çeviri)
By means of Mondoros Treaty ourlands were invaded partially. Against the Mondoros Treaty Turkish people reacted with and without weapons. Meanwhile Mustafa Kemal reacted against the invasions. He also waited fort he proper time to activate Turkish people against the invasions and started his mission by landing Samsun on the 19th of May 1919. At this struggle, he was given the biggest asist by Turkish people. Turkish people were always with him from Amasya to Erzurum and from Erzurum to Sivas.This struggle gave its result and the Assembly in which national direction was applied met in İstanbul. When the Assembly accepted Misak-ı Millî, enemy state forces scattered the assembly. As a result of this, enemy forces formally invaded İstanbul. Following this, Turkish people got into action by making the elections and TBMM was opened in Ankara of 1920. Three representatives from Cebelibereket where was invaded were elected for TBMM. Those representatives from Cebelibereket were Mehmet İhsan Bey, Mustafa Faik Bey and Rasim Celalettin Bey.The lives of the representatives from Cebelibereket were searched widely. When we look at their activities in TBMM. We see that they support the activities which are advantageous for our public. They worked day and night for the escape of our land from the enemy invasions. Those representatives who continued their political lives after the first TBMM menaged several missions. They also took part in Assemly?s rule announcements and arguments.