Millî Türk Fırkası'nın sesi İfhâm gazetesinin Mütareke Dönemi'ne bakışı (1919-1920)
The view of İfhâm Newspaper that is The voice of National Turkish Party to Armistice Period (1919-1920)
  1. Tez No: 261225
  2. Yazar: BİLGEN YETKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, İfhâm Gazetesi, Mütareke, Milli Mücadele, Ottoman State, İfhâm Newspaper, Armistice, National Struggle
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Osmanlı Devleti, 1914 yılında girmiş olduğu Birinci Dünya Savaşı'ndan yenik olarak çıkmıştır. Savaş sonunda imzalamış olduğu Mondros Mütarekesi ile de son derece ağır şartlarla karşılaşmıştır. Savaşın galipleri bu mütareke ile Osmanlı Devleti'ni siyasi ve ekonomik açıdan ciddi bir kuşatma altına almışlardır.Bu çalışmada dönemin şartlarının geniş ölçüde yansıdığı İfhâm gazetesi ve bu gazetede yazan yazarların makaleleri değerlendirilmiştir. Bu çerçevede gazetede yer alan mütarekenin uygulanışı, Paris Barış Konferansı süreci ile Osmanlı Devleti- İtilaf Devletleri ilişkileri genişçe ele alınmıştır. 204 sayı olarak çalışılan bu gazetede ayrıca Milli Mücadele'nin başlaması ile birlikte İstanbul Hükümeti'yle Anadolu Hareketi arasında ilişkiler de incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
İn 1914 The Ottoman State entered The First World War and came as a loser. At the end of the war it had signed the armistice of Mudros and encountered extremelly severe conditions. The winners of the war had seriously besieged the Ottoman State politically and economically by this armistice.İn this study İfhâm newspaper that largely reflected the conditions of the period and the articles of publichts of this newspaper have been studied in this context the implementation of the armistice the relations between the Ottoman government and allied governments by time course of Paris Peace Conference have been largely covered furtermore the relations between the İstanbul government Anatolian movement with the begining of national struggle have been examined in 204 iosves of this newspaper.