Temel haklardan yararlanmada cinsiyete dayalı ayrımcılık yasağı
Theprohibition of gender based dicrimination in the enjoment of basic rights
  1. Tez No: 261278
  2. Yazar: NURAY ATA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REYHAN SUNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın hakları, kadın politikaları, kadın sağlığı, kadın eğitimi, kadın işçiler, kadın sorunları, cinsiyet rolleri, cinsiyet, Women rights, women policies, women health, women education, women workers women problems, gender roles, gender
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Uluslararası sözleşmeler ve demokratik Anayasalarla insanlara tanınan temel hak ve hürriyetler, insanın kişiliğine bağlı, dokunulmaz, devredilmez, vazgeçilmez hak ve hürriyetlerdir.Anayasamızın 10. maddesinde eşitlik ilkesi düzenlenmiş olup; 07.05.2004 değişikliği ile ?kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür? kısmı ile devletin cinsiyete dayalı eşitsizlikleri giderme yükümlülüğünün olduğu vurgulanmıştır. Cinsiyete dayalı eşitsizliklerin çıkma sebepleri; kadının fizyolojik konumu, ataerkil toplum düzeni, kültürel faktörler, önyargılar, kitle iletişim araçları, eğitim sistemi, aile tarafından verilen eğitim gibi faktörlerdir.Cinsiyete dayalı ayrımcılığın ortaya çıktığı alanlar; eğitim hakkından yararlanmada, çalışma hakkından yararlanmada, siyasal haklardan yararlanmada ve medeni haklardan yararlanmada cinsiyete dayalı ayrımcılıkla geçmişten günümüze kadar karşılaşılmaktadır. Ayrımcılığın en fazla görüldüğü çalışma yaşamındaki ayrımcılık çeşitleri farklı noktalarda ortaya çıkabilmektedir. İşe alınmada, ücret ve parasal olanaklardan yararlanmada, yükselmede, eğitimlere katılmada, işlerin dağılımında, işe devam hususunda, tayin, emeklilik ve işten çıkarılmada ve iş yerinde cinsel istismar ve cinsel taciz noktasında olabilmektedir.Bu ayrımcılığın giderilmesi için başta Anayasamız olmak üzere, Medeni Kanun, Ceza Kanunu, İş Kanunu ve diğer Kanunlarda Uluslararası sözleşmeler doğrultusunda ayrımcılığın kaldırılmasına yönelik yeni düzenlemeler yapılmıştır.Çoğuna Türkiye'nin de taraf olduğu uluslararası antlaşmalarda kadın haklarının uluslararası boyutta düzenlenmesiyle daha çağdaş uluslar varedilmeye çalışılmaktadır. Bu uluslararası antlaşmalardan Türkiye'nin de 1985 tarihinde çekince koyarak taraf olduğu, Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi içinde yer alan kadınlarla ilgili düzenlemelerle adeta ?Kadınların Anayasası? durumundadır.Yasal değişikliklerin yapılması yanında, yasalar yaşama geçirildiği takdirde çağdaş ve demokratik toplum düzenine uygun olarak cinsiyete dayalı ayrımcılık giderildiğinde ancak o zaman uygar toplum düzenine ulaşılacaktır.
Özet (Çeviri)
The basic rights and freedoms, which were given to humans by international agreements and democratic constitutions, are the rights that are related to human personality, untouchable and inalienable.The principle of equity is regulated by the Article 10 of our Constitution, and in the amendment dated 07.05.2004 ?women and men have the same rights. The state has the responsibility of realizing this equality? it is emphasized that the state has the responsibility of correcting the inequalities based on gender. The reasons for gender based inequalities are; the physiological position of woman, patriarchal social order, cultural factors, prejudice, means of mass communication, education system, and training given by family and so on.The gender based discrimination is mostly witnessed from past to today in the areas such as the enjoyment of the rights of education, rights of employment, the political rights and civil rights.There are several types of discrimination in the area of working life in which the discrimination is mostly witnessed. Such as; in application for work, utilization from financial resources, promotion, participation in trainings, distribution of works, continuation to work, appointment, retirement, dismissal from work, sexual abuse harassment at work.Several new regulations have made in accordance with our Constitution, Civil Law, Punitive Law, Labour Law, other laws and international agreements in order to eliminate this discrimination.A more modern and democratic nations are being tried to be generated by regulating woman rights at international level through international agreements to most of which Turkey is also a part of.Among these international agreements, the ?The Convention of Preventing All Kinds of Discrimination Towards Women?, which Turkey has endorsed with reservation in 1985, has become likewise a ?Constitution of Woman?.In order to realize the modern public order, the gender based discrimination must be abolished by realizing necessary laws in addition to making judicial amendments.