The right to reconcile work and family responsibilities: International framework and a brief overview of the situation in Turkey
İş ve aile yaşamını uyumlaştırma hakkı: Uluslararası çerçeve ve Türkiye'deki duruma kısa bir bakış
- Tez No: 228468
- Danışmanlar: PROF. DR. YAKIN ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: feminist hukuk teorisi, kapasite yaklaşımı, AB Toplumsal cinsiyet eşitliği hukuku, Avrupa refah rejimleri, iş ve aile yaşamının bağdaştırılması, kısmi zamanlı çalışma, çocuk bakımı, ebeveyn izni, evde çalışma
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Bu çalışma, kadının emek piyasasına katılması, diğer bir deyişle temel bir insan hakkı olan çalışma hakkından yararlanması için çok önemli olduğu fark edilmiş olan iş ve aile yaşamının uyumlaştırılması hakkını analiz etmektedir. Kadınlar eşit olmayan toplumsal cinsiyete dayalı işbölümünün yükü yüzünden çalışma hakkından tam olarak faydalanamadıklarında, onları temel insan kapasitelerini geliştirmekten alıkoyan fakirlik ve şiddete karşı daha savunmasız hale gelmektedirler. Devletler, bunun, kadının bakımdan sorumlu tek kişi olarak ev içinde fazladan sorumluluk yüklenmesinden kaynaklanan bir insan hakları sorunu olduğunu kabul etmelidirler. Bu sorunla mücadele edilebilmesi için pazarın ve ailenin ataerkil yapısında değişim ve özel alana devlet müdahalesi gerekmektedir. Çıkış noktasının ne olduğuna göre iki uyumlaştırma modeli tanıtılmıştır. Önce ebeveyn izni ve çocuk bakım merkezleri ağı ile temsil edilen eşitlikten yola çıkan stratejiler incelenmiştir. Bunlar yapısal değişiklik yaratmakta daha etkilidir ve devletin olumlu müdahalesini gerektirmektedir. Diğer model ise pazardan yola çıkan ve esnekliği hedefleyen, kısmi süreli çalışma ve evde çalışma olarak adlandırılan stratejilerdir. Bunlar çoğunlukla toplumsal cinsiyete dayalı işbölümünü değiştirmeden kadınların emek piyasasına katılımını hedeflemektedirler. Bu stratejilerle ilgili düzenlemelerin etkinliği feminist hukuk teorisinin metotları uygulanarak incelenmiştir. Asıl odak noktası Avrupa Birliği ülkelerini içeren uluslar arası çerçeve olsa da özel bir örnek olarak Türkiye'deki durumdan da bahsedilmiştir. Türkiye çocuk bakımında akrabalık ilişkilerine dayanmaktadır ve Türkiye'de kadınların emek piyasasına katılımını arttırmayı amaçlayan sosyal politikalar pazarın ihtiyaçlarından yola çıkmaktadır. Türkiye'de tüm veriler kadınların ekonomik ve sosyal haklardan eşit olarak faydalanmadıklarını göstermektedir. Böylece, iş ve aile yaşamını uyumlaştırma hakkına ilişkin yasal çerçeve çizilerek Türkiye'yi iş ve aile yaşamını uyumlaştırma hakkını tanımaya zorlayacak bir açılım umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the right to reconcile work and family responsibilities which is recognized as crucial in women's participation in the labor market. When women can not fully enjoy their right to work due to the burden of unequal gender division of labor, they become more vulnerable to poverty and male violence which impede them from developing their basic human capabilities. States should acknowledge that this is a human rights problem which is deriving from women's overburden as primary caregivers. In order to overcome this problem and transform the patriarchal structure of the market and the family; state intervention in the private sphere is required. Two alternative reconciliation models are examined. The first is the equality driven model that encompasses parental leave and childcare facilities, which necessitate positive intervention of the state and more likely to trigger structural change. The other is the flexibility or market driven model which is based on part-time work and homeworking strategies. They target women's participation in the labor market without necessarily leading to any change in the gender division of labor. The effectiveness of these strategies is analyzed within a feminist jurisprudence method. While the focus is on the international framework, including the EU Member States, the specific case of Turkey is also considered. Given Turkey's socio-economic particularities, childcare largely depends on kinship relations and social policies regulating women's labor market participation are market driven. The data shows that women in Turkey do not equally enjoy their economic and social rights. Therefore, by examining the international framework for right to reconcile work and family responsibilities, it is hoped that a case can be made to call on Turkey to abide by its international obligations to grant this right.