Kırıkkale ve göç
Kirikkale and migration
- Tez No: 261358
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DOLUNAY ŞENOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göç, Göç Tipleri, Göç Teorileri, Türkiye'de Göç, Kırıkkale ve Göç, Migration, Migration Types, Migration Theories, Migration in Turkey, Migration and Kırıkkale
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Göç, öncelikle gelişimini tamamlamış ya da bu yönde önemli mesafeler kaydetmiş şehirlerin kırsal kesimden çektiği insanlarla gerçekleşen bir olgudur. Fakat çalışmamıza konu olan Kırıkkale bu genellemenin tersine tamamen göçle kurulmuş bir şehirdir. İşte biz de çalışmamızda, Cumhuriyet'le birlikte kurulan ve 12 haneli bir köyden bir dönem 383.508 gibi bir nüfusa ulaşan Kırıkkale şehrinin sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel yapısının nasıl şekillendiğini irdelemeye çalıştık.Çalışmamız sonucunda, Kırıkkale'nin aslında Avrupa ülkelerindeki benzer örneklerinden farklı olarak sanayileşmesini ve şehirleşmesini paralel olarak gerçekleştiremediğini gördük. Bu yönüyle de bir dönem civar iller için bir cazibe merkezi iken son yıllar itibariyle göç veren bir il konumuna geldiği anlaşılmaktadır.Çalışmamızda Kırıkkale insanının göç eğilimleri yanı sıra Ankara ile Kırıkkale arasındaki yakınlığın getirdiği sonuçları tespit etmeye yönelik bir anket çalışmasına da yer verdik. Bu anketimiz sonucunda da insanların; yeterli sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel altyapının tesis edilememesi nedeniyle Ankara'ya bağımlı oldukları ve büyük oranda Kırıkkale'den ayrılmak istedikleri yargısına ulaşmaktayız.
Özet (Çeviri)
Migration is, becomes the fact of the towns that have been completed their growing up or took important grade takes people from rural region. But Kırıkkale that be subject of our work on the contrary of this generalization was founded completely with migration. At our work, we scrutinized the Kırıkkale that founded with Türkish Republic and raeched from which village have 12 house to towns that have 383.508 popilation how changed its socioeconomik and socioculturel construction.At the end of our work we saw that actually Kırıkkale wasn?t realize was industrialization and urbanization with paralell different of european towns. In the past Kırıkkale wihch country was center of charm for the other near countries now it became a town that giving migration.At our work we use a public survey was trying to establishing relationship of Ankara and Kırıkkale with the migration tendencies of Kırıkkale people. The result of this public survey we thought that because of not to realized sufficient socioeconomik and socioculturel substructure most of people are dependent to Ankara and want to move from Kırıkkale.