Kıyıların doldurulmasının hukuki rejimi
Legal regime about filling of the coasts
  1. Tez No: 261558
  2. Yazar: CANSEL KAYGISIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ SANCAKDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kıyı, kıyı alanı, kıyıların doldurulması, kamu kurumları, Coast, coastal area, filling the coast, official associations
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Tarih boyunca kıyılar insanlık için bir çekim merkezi olmuştur. Bugün bilindiği üzere dünya nüfusunun yarıya yakını kıyı alanlarında yaşamaktadır ve bu oran günden güne artış göstermektedir. Ülkemiz dünya üzerindeki toplam 321.000 km'lik kıyı şeridinin oldukça uzun bir bölümünü oluşturan yaklaşık 8.300 km'sine sahip bulunmaktadır. Bu da uluslar arası arenada kıyı ve denizler anlamında oldukça önemli ve stratejik bir konum anlamına gelmektedir.Kıyıların çekim alanı olmasından dolayı yaşanan göç ve bunun getirdiği yanlış altyapı doğal, kültürel ve biyolojik açıdan kıyılara zarar vermektedir. Yirminci yüzyıla gelindiğinde devletlere klasik devlet anlayışının yanı sıra ayrıca vatandaşlarının sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı sunan ve kıyılar ile kültürel mirasın korunmasını amaçlayan yeni görevler ve sorumluluklar verilmiştir.Bu çalışmada esas olarak Türk Hukuku'nda kıyıların doldurulması ve kıyı ve kıyıya ilişkin kavramların hukuksal statüsü ele alınmıştır. Burada asıl nokta kıyıların kamu malı olduğu ve kıyıların kamu yararına kullanılması gerektiğidir. Ülkemizde kıyılar üzerinde çeşitli kanunlarla yetkili kılınmış pek çok kamu kurumu bulunmaktadır. Kanunlar ile kıyılar üzerinde söz sahibi olan kurumların aynı konu üzerinde birden fazla karar alınması yetki konusunda karışıklığa neden olmaktadır. Uygulamada hangi problemlerle karşılaşıldığını vurgulamak açısından, yargı kararlarından yararlanılmış; yürürlükte bulunan mevzuat hükümleri ele alınarak eleştiriler ortaya konulmuş ve sonuç bölümünde ise çözüm önerileri getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Coasts have always been attractive for humankind throughout the history. Today, it is known that nearly half of the population of the world lives on coasts and this ratio increases day by day. Our country, the Republic of Turkey, has approximately 8300 km coast line which is considerably long part of the total 312.000 km coast line of the world. Therefore, it is considered to be a very strategic position in international arena, and can also be regarded as a significant position at sea and coasts.The wrong infrastructure on coasts and coastal areas damages natural, cultural and biological movements in terms of conformation and immigration. During the twenties century, the governments were charged with new duties and responsibilities like ensuring a healthy and progressive lives for their citizens and also preserving the coastal areas and cultural assets. These steps are acted in accordance with legislations and regulations.In this study, one of the fundamental issue is to examine filling the coastal areas and statute of coast and coastal area in Turkish legislation and jurisprudence. The main emphasis of the discussion is that coastal areas are public goods and they should be used for public interest. In our country there are a lot of official associations that law empowers each institution differently. In the sense that, as each institution implements the rule of law in accordance with their activity, it turns out to be a chaotic situation afterwards. In order to highlight the problems that can be encountered in practice, specific judicial decisions have been investigated. Also present laws have been criticized and proposed and propositions have been offered some possible solutions in conclusion.