Elementer alanlarda faaliyet gösteren sigorta şirketlerinde finansal tablo analizleri ve bir uygulama
Analysis of financial statements in elementary insurance companies by an application
  1. Tez No: 261587
  2. Yazar: MELEK TAN LESKAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. E. YASEMİN YEĞİNBOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sigorta, Sigortacılık, Elementer Sigorta Şirketleri, Finansal Analiz, Analiz Uygulaması, Insurance, Insurance Business, Elementary Insurance Companies, Financial Analysis, Application of Analysis
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Finansal analiz, bir işletmenin bilanço ve gelir tablosundaki geniş rakam kümesi arasında anlamlı ilişkiler kurarak bir takım özet sonuçlar çıkaran ve bu sonuçlar ışığında işletmenin finansman konusundaki sorunlarını veya artılarını ortaya koyan bir analiz şeklidir.Her kişi veya kuruluş kendi çıkarları doğrultusunda finansal analizin belirli verileriyle ilgilenebilir. Sigorta şirketleri ile ilgilenebilecek sigortalılar, yatırımcılar, alacaklılar dışında devlet de sigorta şirketlerinin ödeme yükümlülüklerini yerine getirmesi ve sigortalıları mağdur etmemesi amacıyla sigorta şirketlerinin finansal analiziyle ilgilenmektedir.Bu çalışmada sigorta şirketlerinin bilanço ve gelir tabloları ayrıntılı bir şekilde incelenecek ve bu tablolar üzerinde yapılacak finansal analiz teknikleri ele alınacaktır.Üç bölümden oluşan bu çalışmanın birinci bölümünde geçmişten bugüne sigortacılık tarihi, sigortacılığın temel kavramları, sigorta türleri ve ülkemiz ve dünyadaki sigorta sektörüne ilişkin genel bilgiler yer almaktadır.İkinci bölümde sigorta şirketlerinin düzenlemek zorunda oldukları finansal tablolara ve bu finansal tablolardan yararlanılarak yapılan finansal analiz yöntemlerine değinilecektir.Uygulama bölümü olan üçüncü ve son bölümde ise elemanter sigorta sektöründe faaliyet gösteren bir şirketin bilanço ve gelir tablosundan yararlanılarak finansal analiz uygulaması yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
Financial analysis is the deduction of large groups of parameters found in a company? s balance sheet and income statement then in the light of this expressive relations of the parameters, introducing financially positive and negative sides of the company.Every company or people could be interested in the results of a financial analysis in accordance with their benefits. The financial analysis of insurance companies normally attract the attention of insurance holders, investors, creditors and also government. The aim of the government is controlling the insurance companies? ability to pay in order to provide insurance holders against damnificiation.In this study, balance sheet and income statement of the insurance companies explained in detail and then the methods of financial analysis on these statements wil be told. This study consists of three chapters. In the first chapter of the study, the history of insurance trade from past to present, basic concepts of insurance trade, types of insurance and general sector datas about insurance will be told.In the second part of the chapter, the financial statements which have to be prepared by insurance companies and the types of financial analysis formed by using the parameters of these financial tables will be told. In the third chapter, financial analysis will be applied to a company which is active in the elemantary insurance sector by using its balance sheet and income statement.