Raven'ın İlerleyen Matrisler Plus Testinin 12-13 yaş çocukları üzerinde geçerlik, güvenirlik ve ön norm çalışmalarına göre üstün zekalı olan ve olmayan öğrencilerin mantıksal düşünme yeteneklerinin karşılaştırılması
Raven's Spm Plus version Sets a-e Test results' relations to the logical thinking ability of gifted and non-gifted students through validity, reliability and norm studies for the students aged between 12-13
- Tez No: 261618
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERAP EMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Zekâ, Üstün Zekâlı ve Yetenekli Çocuklar, RavenStandart İlerleyen Matrisleri (RSPM) PLUS Testi, Ön Norm, Geçerlik, Güvenirlik, Mantık, Mantıksal Düşünme, Intelligence, Gifted and Talented Children, Raven Standart Progressive Matrices (RSPM) PLUS Test, Norm, Validity, Reliability, Logical Thinking, Logical Thinking Ability
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, Raven'in Standart İlerleyen Matrisler PLUS Sets A-E Testi'nin 12-13 yaşları için geçerlik, güvenirlik, ön norm çalışmaları ve Raven'in Standart İlerleyen Matrisler PLUS Testi'ne göre belirlenen üstün ve üstün olmayan öğrencilerin mantıksal düşünme yeteneklerinin karşılaştırılmasının yapılmasıdır. Yapılan analizlerde zekâ düzeyleri ile Mantıksal düşünme yeteneklerinin tespiti yapılmış ve bu değişkenler sosyo-demografik özellikler açısından ilişkileri incelenmiştir.Araştırmanın örneklemini; İstanbul ilinde farklı sosyo-demografik özellikleri göz önünde bulundurulan 485 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada Raven Standart Progressive Matrices PLUS, Cattell Zekâ Testleri, Mantıksal Düşünme Yeteneği Testi ve araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır.Güvenirlik çalışmaları için, test-tekrar test ile Cronbach -alfa katsayıları hesaplanmıştır. Bununla birlikte madde toplam, madde kalan, madde fark değerlerine bakılarak madde analizi yapılmıştır. Geçerlik çalışmaları için, Cattell ile Raven Standart Progressive Matrices PLUS Testleri benzer ölçek ilişkisi kullanılarak eşzaman test geçerliği yapılmıştır.Örneklemin yaş, cinsiyet, okul türü, sosyo-ekonomik durum, anne ve baba öğrenim durumu gibi sosyodemografik özellikleri, gruplar arası farkların belirlenmesi ve norm çalışması için İlişkisiz Örneklem T Tesi ve One-Way Anova analizleri kullanılmıştır. Sonuçların tümü için SPSS istatistik programı kullanılmıştır.Araştırmanın sonucunda, Raven Standart Progressive Matrices PLUS Sets A-E'nin geçerli ve güvenilir bir değerlendirme aracı olduğu saptanmıştır. Ayrıca çalışmanın yapıldığı devlet okulları ve özel okullardaki öğrencilerin RAVEN SPM ile zekâ düzeyleri; Mantıksal Düşünme Yeteneği Testi ile de Mantıksal Düşünme Yetenekleri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of the study is to search Raven?s SPM Plus Version Sets A-E Test results?s relation to the Logical thinking Ability of Gifted and Non-Gifted Students through validity, reliability and norm studies for the students aged between 12-13. Analysis focuses on the relation between intelligence and logical thinking ability and searches the variations of intelligence and logical thinking within socio-demographic characteristics.The research comprises 485 students taking the various socio-demographic characteristics in İstanbul into consideration. RSPM PLUS Version and Cattell Tests, Logical Thinking Ability Test and personal information form are used for the study to get several demographic characteristics.For the reliability of the study, Cronbach -alpha coefficient is figured out by test-retest. Besides, items are analized by looking at item total, item remain, item difference. For validity, Catell and RSPM PLUS Tests, synchronous/ concurrent test validity by using the similar scale relation. One-Way Anova and Independent T Test analysis is utilized to determine the demographic characteristics of the study group, to find out the differences between the groups and to identify the norms. All results are gathered by SPSS statistics program.In the end of the study, RSPM is proved to be a valid and reliable evaluation medium. Private and public schools are included in the study, The students? intelligence levels are determined by RSPM and their logical thinking abilities are determined by using Logical Thinking Test .