18 ve 19. yüzyılda Birecik Sancağı'nda iktisadi ve sosyal yapı
Economic and social structure in the Birecik Sancak between 18th and 19th centuries
  1. Tez No: 261739
  2. Yazar: TAHİR ÖĞÜT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. COŞKUN ÇAKIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Birecik, Fırat, aşiret, tımar, malikane, tersane, iktisat tarihi, Biredjick, Euphrates, nomadic tribe, timar, malikane, shipyard, economic history
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 468
Özet
XVIII. ve XIX. yüzyılda Birecik Sancağının ekonomik ve sosyal yapısını inceleyen bu çalışma arşiv kaynaklarından hareketle, Osmanlı mali ve sosyal yapısını anlamaya yönelik olarak yapılmıştır. Yerel faktörlerden kaynaklanan uygulama farklılıklarının, Malikane, Vakıf, Tımar sistemlerinde ön plana çıktığı belirlenmiştir.Bölge ekonomisini derinden etkilemiş olan tersane organizasyonu ve nehir taşımacılığı konusu, tarihsel süreç ve bütünlükte, bağlı müesseseleri ile birlikte değerlendirilmiştir. Ayrıca, nehir taşımacılığının uluslararası rekabete konu olması boyutu da ele alınmıştır.Kısaca bir taşra ekonomisi üzerinden, büyüme sorunu çerçevesinde, mali organizasyondaki değişimin iktisadî ve sosyal yapıya etkisi belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, based on the archival sources, examines the social and economic structure of Biredjick province in XVIIIth and XIXth centuries in order to understand both fiscal and social structure of the Ottoman State. It was found out that the practical differences that stemmed from local factors showed themselves clearly in systems of Malikane, Waqf and Timar.Organization of shipyard and river transportation that had a profound effect on the regional economy have been studied within a historical continuity in connection with the relative organizations.The effects of changes to the fiscal organization on both economic and social structure have been determined through a study of provincial economy in relation to the question of growing.