Küreselleşmede Dünya Ticaret Örgütü'nün yeri
Role of the World Trade Organization in globalization
  1. Tez No: 261824
  2. Yazar: DÖNDÜ HÜLYA GÖKÇE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, GATT, DTÖ, Globalization, GATT, WTO
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Küreselleşme çok boyutlu bir süreçtir. Ekonomik küreselleşme, tek bir küresel pazar oluşturmak için ulusal ekonomilerin küresel ekonomi ile bütünleşmesidir. Bu çalışmada, 1950 sonrası ekonomik küreselleşme sürecinde DTÖ'nün rolü ve günümüz ekonomik sistemindeki yeri incelenmiştir.GATT İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra dünya ticaret sisteminin serbestleşmesi amacıyla kurulmuş kurumsal ve yasal çatısı olan makro bir örgüttür. GATT 1995'de DTÖ'ye dönüşmüştür. DTÖ'nün işlevi GATT ile aynıdır ama daha güçlü bir yasal statüsü vardır.DTÖ, ticareti artırmanın yanısıra küresel yönetişim alanında da önemli bir rol oynayarak ekonomik küreselleşme sürecine ivme katmıştır. Bu olumlu etki, DTÖ sistemindeki bazı ciddi sorunlara rağmen günümüzde de devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
Globalization is a multidimensional process. Economic globalization is the integration of national economies into the international economy in order to constitute a unique global market. In this thesis, the role of WTO in the economic globalization process after 1950 and its place in contemporary economic system are studied.GATT, having an institutional and legal framework, is a macro organization which has been established after the Second World War for liberalization of world trade system. GATT has been transformed to WTO in 1995. The functions of the WTO is the same with the GATT but has a stronger legal status.DTÖ, besides the contribution to the growth of the world trade, has accelerated the economic globalization process by playing an important role in global governance of multileteral trading system. Althogh some serious problems within the WTO system, this positive impact has been still lasting.