Niğde'de üretilen organik ve organik olmayan tarım ürünlerinin üretim ve pazarlama sürecindeki farklılıklar belirlenmesi
The determine of differences in production and marketing processing of organic agriculture products and non-organic agriculture products in Niğde
  1. Tez No: 262045
  2. Yazar: FATIMANA SAĞTAŞ ÖZKUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESEN GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel Tarım, Organik Tarım, Sözleşmeli Organik Tarım, Organik Tarım Üretim Süreci, Organik Tarım Pazarlama Süreci, Niğde'de Organik Tarım, Traditional Agriculture, Organic Agriculture, Organic Agriculture Chartered, Organic Agriculture Production Process, the Marketing Process of Organic Agriculture, Organic Agriculture in Nigde
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Geleneksel tarımda, insan sağlığını ve doğayı düşünmeden, üründen elde edilecek verimi arttırmak amacıyla kontrolsüz kullanılan kimyasal maddeler uzun dönemde çevre ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olmaktadır. Bu durumun insanları etkilemeye ve dikkatini çekmeye başlaması ile organik tarım uygulamaları gündeme gelmiş ve çok sayıda üretici, organik tarıma dayalı üretim yapmaya başlamıştır. Ancak konunun hem üreticiler hem de tüketiciler için yeni olması nedeniyle, üreticiler çeşitli sorunlarla karşılaşmakta ve organik tarıma uygun pazarlama stratejileri önem taşımaktadır.Bu çalışma, öncelikle Dünyada ve Türkiye'de organik tarım sisteminin gelişim ve önemine yer vermekte, organik tarımın üretim ve pazarlama süreci kavramsal olarak açıklanmakta ve bu bilgiler ışığında Niğde ili açısından organik ve organik olmayan tarım ürünlerinin üretim ve pazarlama aşamalarındaki farklılıklar ve karşılaşılan sorunlar nitel araştırma yöntemiyle elde edilen veriler ışığında değerlendirilmektedir.Niğde ilinde üretilen organik ve organik olmayan tarım ürünlerinin üretim ve pazarlama aşamasında karşılaşılan en dikkat çekici sorun pazarlama sürecinde yaşanmaktadır. Üreticilerin ürettikleri organik ürünleri pazarlayamamaları organik üretimi durdurmaya kadar götürmektedir. Organik tarımın ilerlemesi ve hak ettiği yere gelebilmesi açısından, bu tür sorunların azalması büyük önem taşımaktadır.Bu çalışmanın; Niğde ilinde tarımsal alanda literatür oluşturması, gelecek dönemlerde yapılacak araştırmalara temel bilgi kaynağı oluşturması, organik ve organik olmayan tarımın üretim ve pazarlama sürecinin incelenmesi ile uygulamada çalışanlara bilgi sunması yönleriyle faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIn traditional agriculture, human health and the environment without considering the product in order to increase efficiency will be obtained from the uncontrolled use of chemicals in the environment and long-term adverse effects on human health is caused. This situation began to attract attention and to influence people to come up with the organic farming practices, and many manufacturers, has started to make organic agriculture-based production. However, both producers and consumers of the issue because of the new, the manufacturer of a variety of problems and appropriate marketing strategies for organic agriculture is important.This work, first in Turkey and organic farming systems development and the importance given to organic agriculture production and marketing process conceptually describes this information in light of Nigde Province in terms of organic and non-organic agricultural products production and marketing stages encountered differences and problems of qualitative research methods are considered in the light of the data obtained.Produced in the province of Nigde organic and non organic agricultural products in the production and marketing stage, the most striking problems encountered has been in the marketing stage. Producers of organic products, especially produce and market pricing of the problems they experienced in finding stage of the production of organic agricultural producers have taken up to stop. The progress of organic agriculture and can come to the place it deserves in terms of such reduction or elimination of the problem is required.This study Nigde Province in agriculture literature constitutes, in future research done based information sources to create organic and non-organic agriculture production and marketing process, the basic variables, research and practice staff provide information to aspects would be useful is considered.