Öğretmen adaylarının şiddete karşı tutumları
Attitude of student teachers? towards violence
- Tez No: 262049
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER FARUK TUTKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Öğretmen Adayı, Şiddet, Ceza, Kültür, Bilim, Education, Student Teachers, Violence, Punishment, Culture, Science
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Çalışmada gelecekte öğretmenlik mesleğini sürdürecek, Eğitim Fakültesinde okuyan öğretmen adaylarının şiddete karşı tutumlarının belirlenmesi temel amaçtır. Bu çalışma sonucunda elde edilen bilgi ve bulguların, gelecekte eğitim programlarının güncellenmesinde ve gelecekteki öğretmenlerin profillerinin ortaya konması açısından önemli olduğu düşünülmektedir.Araştırmanın evrenini, Türkiye'deki Eğitim Fakültelerinde okuyan son sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini; Amaçlı Örneklem Yöntemiyle seçilen 5 Eğitim Fakültesinde okuyan toplam 1237 öğretmen adayı oluşturmaktadır.Araştırmada Gözütok (1993) tarafından geliştirilen Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Ayrıca araştırmacı tarafından geliştirilen, öğretmen adayları hakkında bilgi toplamak amacıyla kişisel bilgi formu uygulanmıştır.Araştırma bulgularına göre; öğretmen adaylarının şiddete karşı tutumlarının cinsiyete göre, sosyoekonomik düzeye göre (SED), farklılaşmadığı belirlenmiştir. Ayrıca araştırma sonucunda kişisel bilgi formundaki diğer farklı demografik özelliklere göre bulgulara yer verilmiştir. Öğretmen adaylarının büyük bir bölümünün (%62,1) şiddete karşı orta düzey tutuma sahip oldukları araştırma sonucu olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The study, will continue in the future teaching profession, Education Faculty ofTT student teachers? TTto determine attitudes toward violence is the basic purpose. Information obtained as a result of these studies and findings in the future andTT TTthe future updating of the education programs to reveal the teachers' profiles areTT TTthought to be important.The universe of research is composed of senior students studying at the Faculty of Education in Turkey. The research sample, selected with the Purpose Sampling Method at the fiveT TFaculties of Education consist of student teachers? total 1237.In this study, Attitude Scale was used that the scale designed by Gözütok (1993). In addition, a Personal Information Form which designed by researcher was used to get information about the student teachers?.According to research findings; student teachers' attitudes towards violence, according to sex, socio-economical levels wasn?t found significant difference. In addition, research results in the form of personal information, according toT Tfindings in other demographic characteristics are given. The violence against the majority (%62,1) of student teachers? in middle level positions as a result of research have been identified.