Türkiye'de bölgeler arası yakınsama
Convergence among regions in Turkey
  1. Tez No: 262082
  2. Yazar: AYSEL BEYAZOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELİKE BİLDİRİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, İçsel Büyüme, Beşeri Sermaye, Economic Growth, Endogen Growth, Human Capital
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Fiziki sermaye ile iktisadi gelişmeleri açıklayabilmek mümkün değildir. Üretim sürecinde fiziki sermayenin rolü kadar, beşeri sermayenin etkinliği de önemlidir. Geleneksel büyüme modelleri, ekonominin uzun dönemli büyümesini açıklamada yetersiz kalmıştır. Bu bağlamda, beşeri sermayenin teknoloji ve büyüme ile olan ilişkisi, ekonomik büyümeyi açıklamada önemli hale gelmektedir.Bu çalışmanın amacı, ekonomik büyüme modellerini ve son gelişmeleri inceleyerek, Türkiye ekonomisinin İçsel Büyüme çerçevesinde değerlendirmesini yapmak ve Türkiye'nin bölgeler ve iller itibariyle beşeri kalkınmışlık düzeyini belirlemeye çalışmaktır. Bu amaçla 2000-2006 dönemi için hane halkı verileri kullanılarak genel özellikler saptanmıştır.Bu amaçla İçsel büyüme modellerinden; Robello'nun Ak modeli, Arrow'un yaparak öğrenme modeli, Romer'in Ar-Ge modeli ve Lucas'ın Beşeri Sermaye modeli açıklanmıştır. Bunlara ek olarak içsel büyüme modeline ilişkin literatür taraması yapılmış ve bölgesel farklılıkları açıklamaya yönelik çalışmalar incelenmiştir. Son bölümde ise 2000-2006 yıllarına ilişkin TUİK'in hane halkı verileri kullanılarak, Türkiye ekonomisinin içsel büyüme modeli çerçevesinde değerlendirilmesi ve bölgeler itibariyle beşeri kalkınmışlık düzeyinin değerlendirilmesi yapılmaya çalışılmıştır.Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler, gelişmiş ülkelerle aralarındaki farkı kapatmak ya da azaltmak için bazı politikalar geliştirmesi gerekir. Öğrenme potansiyeli yüksek ve beşeri sermayesi yoğun sektörler bu anlamda önem kazanmaktadır.
Özet (Çeviri)
That is not possible to explain economic development with physical capital. The effectiveness of human capital is also important, as the role of physical capital in the production process. Traditional growth models have remained insufficient to explain long term growth of the economy. Human capital has a very close relationship with the technology and growth and this relationship has been becoming more and more important to exploration of economic growth in this context.Economic growth models and recent development by inspected the purpose of this these is to evaluate Turkey?s economy within the scope of endogenous growth and to determine human developmental degree in respect of Turkey?s region and state. For this purpose, by using household datas in the seven-year period between 2000-2006, general inclination was determined.İn this these, Endogenous Growth models (Robello?s AK model, Arrow?s learning by doing model, Romer?s Re-De model, Lucas?s human capital model ) are explained. İn addition, literatur review related with endogenous growth model was made and explanation to regional differences was analyzed. İn the last chapter, by the using TUİK?s household data of 2000-2006 years, endogen growth models and human development degree of regions for Turkey?s economy were evaluated.Developing countries like Turkey need to develop some policies in order to reduce or finish the difference with the developed countries. Sectors wich have high innovation potential and intensive human capital more important in this point of view.