Marcus Aurel?us'un ahlak ve siyaset felsefesine bir bakış
A view to Marcus Aurelius?s philosophy of morals and politics
- Tez No: 262163
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UĞUR KÖKSAL ODABAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Stoa Okulu, Marcus Aurelius, ahlak, siyaset, erdem, evrenkent, Stoa School, Marcus Aurelius, morals, politics, virtue, cosmopolis
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Yapılan bu tezin amacı, Stoa Okulu'nun önemli bir temsilcisi olan, Romaimparatoru ve filozof Marcus Aurelius'un ahlak ve siyaset alanındaki düsüncelerininincelenmesidir. Bu tez iki bölümden olusmaktadır: Birinci bölümde, ailesi, eğitimi veimparatorluğu çerçevesinde, Marcus Aurelius'un hayatı hakkında bilgi verilmistir.?kinci bölümde ise, Marcus Aurelius'un, `Düsünceler' adlı yapıtındaki ifadeleri analizedilerek, ahlak ve siyaset alanındaki görüs ve ilkeleri hakkında bilgiler sunulmustur.Son tahlilde, Marcus Aurelius'un hayatı ve düsünceleriyle dikkate değer bir filozofolduğu sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis, research one of the important representative of Stoaschool, Rome emperor and philosopher Marcus Aurelius?s opinion about morals andpolitics. This thesis consist of two section: In the first section, gived information aboutMarcus Aurelius?s family, education, emperorship and in general his life. In the secondsection, analysed the expressions of Marcus Aurelius in his work `The Meditations? andin this context gived information about his morals and politics opinion and principles. Inthe final analysis, we reach this result that Marcus Aurelius, with his life and opinions,an important and remarkable philosopher.