Çocukları olan hemşirelerin iş yaşantısına ve normal sağlık anksiyetelerine ek olarak sigara içmelerinin ya da içmemelerinin anksiyetelerini ne ölçüde etkilediğinin araştırılması
The effects of smoking on nurses who have children in addition to their job life and normal health anxiety
- Tez No: 262212
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANAN BALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Nurse, Anxiety, Depression, Quality of Life, Family Assessment
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırma Çocukları Olan Hemşirelerin İş Yaşantısına ve Normal Sağlık Anksiyetelerine ek Olarak Sigara İçmelerinin ya da İçmemelerinin Anksiyetelerini Ne Ölçüde Etkilediğinin Araştırılması amacıyla planlanmış bir çalışmadır.Araştırma, Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet Necdet Sezer Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Afyonkarahisar Devlet Hastanesi ve Zübeyde Hanım Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde 25.02.2008-25.04.2008 tarihleri arasında yürütülmüştür.Veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu ve ölçekler [Durumluk Kaygı Ölçeği (STAI I), Sürekli Kaygı Ölçeği (STAI II), Beck Depresyon Ölçeği, Aile Değerlendirme Ölçeği, SF-39 Yaşam Kalite Ölçeği] kullanılmıştır.Toplanan verilerin değerlendirilmesinde yüzdelikler, ki-kare analizi, varyans analizi, korelasyon analizi, iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi (t testi) kullanılmıştır.Toplanan verilerin değerlendirilmesi ile şu sonuçlar elde edilmiştir.Araştırmaya katılan hemşirelerin yaş ortalaması 29.95±5.98 olarak bulunmuştur.Çocukları olan ve olmayan hemşireler arasında eğitim durumu, medeni durum, çalışma süreleri, gelir durumu, sigara kullanma süreleri, sağlık sorunlarının olmasına göre istatistiksel anlamda farklılık bulunmuştur.Çocuk sahibi olmayan ve sigara kullanan hemşirelerde durumluk ve sürekli kaygı puanları yüksek bulunmuş, çocukları olan ve yine sigara kullanan hemşirelerde orta düzeyde duygu durum bozukluğu olduğu, beck depresyon puanlarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir.Sonuç olarak, hemşirelerin çocuklarının olmasının ya da olamamsının sigara kullanma durumlarına etki etmediği, kaygı düzeyi yüksek olan bireylerde madde kullanımının da yüksek olduğu ve aile işlevlerinde sağlıksızlığa gidişin olduğu saptanmıştır.Anahtar Kelimeler; Hemşire, Anksiyete, Depresyon, Yaşam Kalitesi, Aile İşlevleri
Özet (Çeviri)
This research is planned to find the effects of smoking on nurses, who have children, in addition to their job life and normal health anxiety.This research was conducted betwen 25.02.2008-25.04.2008 on Afyon Kocatepe University Ahmet Necdet Sezer research and aplication hospital, Afyon State Hospital and Zübeyde Hanım Maternity and Children?s Hospital.For collecting data, questionnaire and scales [of State Anxiety Scale (STAI I), Trait Anxiety Inventory (STAI II), Beck Depression Scale, Family Assessment Scale, SF-36 Quality of Life Scale] which are prepared by researcher, are used.For evaluating the data, percentages, chi-square analysis, variance analysis, correlation analysis, significance test of the difference between two averages are used.From evaluation of data, the following results were obtained. The average age of nurses were found to be 29.95±5.98, between the nurses who have children and who haven?t got children the statistical differences were found in education status, working hours, marital status, duration of smoking and health problems.In the case of nurses who have not got children and smoking habit, have high anxiety scores. In the case of nurses who have children and smoking habit, have mood disorder and their beck depression scores were determined to be higher.As a result, whether having children or not doesn?t affect smoking habit of nurses. But the people who have high anxiety, have more smoking habits and it is found that their family life is going to be unhealty.