Pediatri hemşirelerinin çocuk sevme durumları ve ağrılı girşimlerde uyguladıkları ağrıyı azaltmaya yönelik uygulamalar arasındaki ilişki
The relationship between pediatric nurses' love for children and their pain reducing practices during painful procedures
- Tez No: 870566
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE BAL YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: çocuk sevme, çocuklarda ağrı, ağrılı girişim uygulamaları, loving children, pain in children, painful intervention practices
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Hastaneler çocuklar için olumsuz duyguların gerçekleştiği yerlerdir. Hasta olma, invaziv girişimler gibi ağrılı olaylar yaşanması ise travmatik anılar yaşanmasına sebep olmaktadır. Pediatri hemşireleri de hasta çocukların ilk ve devamlı etkileşim halindeki sağlık personelleri olarak ağrının erken belirlenerek giderilmesinde ve tekrar yaşanmamasında büyük öneme sahiptir. Bu çalışmamızın amacı ise pediatri hemşirelerinin çocuk sevme durumları ve ağrılı girişimlerde uyguladıkları ağrıyı azaltmaya yönelik uygulamalar arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız tanımlayıcı ve kesitsel tiptedir. Çalışmanın örneklemini Ankara Etlik Şehir Hastanesinde çalışmakta olan pediatri hemşireleri oluşturmaktadır (N=600). 235 hemşireye ulaşılması hedeflenmiştir ve 267 hemşireye ulaşılmıştır. Araştırma 1 Temmuz-30 Eylül 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel bilgi formu ve Barnett Çocuk Sevme Ölçeği kullanılarak veriler toplanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS programı kullanılmış olup verileri değerlendirirken tanımlayıcı istatistiksel metodları (sayı, yüzde, ortalama, standart sapma) kullanılmıştır. Araştırmanın bağımsız değişkenlerini hemşirelerin sosyodemografik özellikleri (cinsiyet, medeni durum, yaş, çocuk sahibi olma durumu, eğitim düzeyi vb.), çocuk kliniğinde çalışma süreleri, ağrılı girişimlerde uyguladıkları ağrıyı azaltıcı uygulamalar oluştururken bağımlı değişkeni Barrnet Çocuk Sevme ölçeğinden alınan puanlar oluşturmaktadır. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin çoğunluğunun kadın olduğu ve 20-25 yaş aralığında oldukları belirlenmiştir. Ayrıca hemşirelerin sıklıkla ağrılı hasta ile karşılaştıkları belirlenmiştir. Hemşirelerin çoğunun ağrıyı gözlem yolu ile ölçtükleri görülmüştür. Ağrı yönetiminde ise %77,9'u nonfarmakolojik yöntemler ile farmakolojik yöntemleri birlikte kullanmaktadırlar. Kullanılan nonfarmakolojik yöntemlerden ise en çok kullanılan pozisyon verme, anne sütü, dokunma ve kanguru bakımıdır. Sonuç: Hemşirelerin mesleki özelliklerine göre Barnett Çocuk Sevme Ölçeği toplam puanları karşılaştırıldığında Nonfarmakolojik yöntemler ve Farmakolojik + Nonfarmakolojik yöntemleri uygulayan kişilerin puanları Farmakolojik yöntemleri uygulayan kişilerin puanlarından yüksektir. Kliniklerde ağrı yönetimi ile ilgili daha fazla hizmetiçi eğitim verilip nonfarmakolojik yöntemlerin arttırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Hospitals are places where negative emotions occur for children. Experiencing painful events such as being sick or invasive procedures causes traumatic memories. Pediatric nurses, as the first and constantly interacting healthcare personnel with sick children, are of great importance in identifying and relieving pain early and preventing it from occurring again. The aim of this study is to determine the relationship between pediatric nurses' love for children and the practices they use to reduce pain during painful procedures. Materials and Methods: Our study is descriptive and cross-sectional. The sample of the study consists of pediatric nurses working at Ankara Etlik City Hospital (N=600). It was aimed to reach 235 nurses and 267 nurses were reached. The research was conducted between July 1 and September 30, 2023. Data was collected using the personal information form prepared by the researcher and the Barnett Child Liking Scale. SPSS program was used to analyze the data, and descriptive statistical methods (number, percentage, mean, standard deviation) were used to evaluate the data. While the independent variables of the study are the sociodemographic characteristics of the nurses (gender, marital status, age, having children, education level, etc.), the length of time they work in the pediatric clinic, and the pain-reducing practices they apply during painful interventions, the dependent variable is the scores obtained from the Barrnet Child Loving Scale. Findings: It was determined that the majority of the nurses participating in the study were women and were between the ages of 20-25. It has also been determined that nurses frequently encounter patients with pain. It has been observed that most nurses measure pain through observation. In pain management, 77.9% use non-pharmacological methods together with pharmacological methods. Among the non-pharmacological methods used, the most commonly used are positioning, breastfeeding, touching and kangaroo care. Conclusion: When the total scores of the Barnett Child Loving Scale are compared according to the professional characteristics of nurses, the scores of those who apply Nonpharmacological methods and Pharmacological + Nonpharmacological methods are higher than the scores of those who apply Pharmacological methods. It is recommended to provide more in-service training on pain management in clinics and to increase the use of non-pharmacological methods.