Anadolu Beylikleri (Ahmed Tevhid Ulusoy)
Anatolian Turkish Beyliks (Ahmed Tevhid Ulusoy)
- Tez No: 262227
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Tarih-i Osmanî Encümeni, Ahmed Tevhid (Ulusoy), Anadolu Beylikleri, Tarih-i Osmanî Encümeni, Ahmed Tevhid (Ulusoy), Anatolian Turkish Beyliks
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Tarih-i Osmanî Encümeni, Sultan V. Mehmet Reşad tarafından büyük ve kapsamlı bir Osmanlı Tarihi yazdırmak amacıyla oluşturulan bir kurumdur. Osmanlı Devleti'nin son vakanüvisi Abdurrahman Şeref Efendi başkanlığında oluşturulan encümen, geleneksel tarih yazımından, modern tarih yazımına geçiş döneminde bir köprü vazifesi görmüştür.II. Meşrutiyet'in ilanı ile oluşan barış ortamında; yayın hayatının canlanmaya başlamasıyla birlikte, dönemin önemli tarihçileri de Tarih-i Osmanî Encümeni bünyesinde toplanmaya başlamıştır. Devletin Osmanlıcılık politikasına uygun olarak, encümene Gayrimüslim tarihçilerden de üyeler alınmıştır.Tezimizin asıl konusu olan, Tarihi-i Osmanî Encümeni asıl üyesi, Ahmed Tevhid (Ulusoy) Bey'in Anadolu Beylikleri ile ilgili makaleleri; Anadolu Beylikleri Tarihi hakkında çok önemli ayrıntıları bizlere aktarmaktadır. Ayrıca Ahmed Tevhid Bey, Tarih-i Osmanî Encümeni Mecmuası'ndaki Anadolu Beylikleri üzerine yapmış olduğu çalışmalarda birincil kaynaklardan yararlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Tarih-i Osmanî Encümeni is a kind of institution which was founded by Mehmet Resad V in order to create a grand and comprehensive Ottoman history. The encümen organized by Abdurrahman Seref Efendi, the latest chronicler of Ottoman State, had a critical function in passing from the traditional historiography to modern one.Within the peaceful setting formed with the announcement of Second Constitutional Period, as the publishing life especially began to revive, the prominent historians tended to gather under the umbrella of Tarih-i Osmanî Encümeni. In accordance with the Otttomanism policy of the State, some members were accepted to the encumen among the non-Muslim historians.The articles on Anatolian Turkish Beyliks of Ahmed Tevhid (Ulusoy), the associate member of Tarih-i Osmanî Encümeni and forming the main topic of this thesis, give us some significant details about the historical background of Anatolian Turkish Beyliks. Besides this, Ahmed Tevhid Bey benefited from primary sources in his studies about Anatolian Turkish Beyliks in Tarih-i Osmanî Encümeni Mecmuası.