Türkiye'nin dış ticaretinin çekim teorisi çerçevesinde analizi: Teori ve uygulama
The analysis of the foreign trade of turkey with gravity model approach: Theory and empirical analysis
- Tez No: 262228
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NISFET UZAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Dış Ticaret, Çekim Modeli, Panel Veri Yöntemi, Foreign Trade, Gravity Model, Panel Data Method
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İkt. Gelişme ve Uluslararası İkt. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Dış ticaret, sanayide sağladığı verimlilik artışları, teknolojik ilerlemeye katkısı ve sektörlerarası etkinlik kazançları gibi sağladığı katkıları bakımından ülke ekonomilerinde önemli bir yere sahiptir. Dış ticareti etkileyen çeşitli faktörler olmasına karşın bu faktörler içinde en önemlilerinden bir tanesi ülkeler arasındaki mesafelerdir. Bu bağlamda, ülkeler arasındaki mesafeleri dış ticaretle ilişkilendiren, ülkeler arasındaki mesafelerin dış ticarete etkisini ölçen ve son zamanlarda ampirik çalışmalarda sık kullanılmaya başlayan çekim modeli çalışmanın ana konusudur.Çalışmanın amacı, çekim modeli kullanılarak, Türkiye'nin 1990-2006 yılları dış ticaretinin analiz edilmesidir. Ayrıca, Türkiye'nin dış ticaretinin ülkeler arasındaki mesafelerden nasıl etkilendiği de ortaya konulmuştur. Panel veri yönteminden yararlanılmıştır.Çalışmadan elde edilen bulgularda, Türkiye'nin geliri yüksek olan ülkelerle daha fazla ticaret yapma eğiliminde olduğu, ABD, Kanada ve Meksika gibi NAFTA ülkeleri ve Asya-Pasifik ülkeleri ile ticaretinde uzaklığın etkisinin olmadığı görülmüştür. Sonuçlar, Türkiye'nin endüstriler-arası ticaret akımlarına sahip olduğunu destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Foreign trade has a significant place for the world economy and Turkish economy due to the advantages like efficiency increases in industry, its contributions to technologic development and efficacy advantages between sectors. Although there are various factors affecting foreign trade, one of the most important factors is the distance between countries. In this context, Gravity Model, which associate distance between countries with foreign trade, measures effect of distances between countries on foreign trade and has begun to be popular in recent times, is the main subject of the study.Objective of the study is to analyze to the period of 1990-2006 Turkey?s foreign trade by using gravity model. Also, how Turkey?s foreign trade is affected by distances between countries is be introduced. It is used panel data method.In the study, gravity model was built by using annual data belonging main findings, at the end of the study, are the fact that Turkey tends to make trading more with countries with high income and distance has no effect on trade with NAFTA Countries like USA, Canada and Mexico and Asia-Pacific Countries. Also, Results is support that Turkey?s has inter-industry trade.