2008-2009 eğitim-öğretim yılı ilköğretim okulları 1. kademe Türçe ders kitaplarının biçim ve içerik açısından değerlendirilmesi
The evaluation of 2008-2009 academic year the first stage of primary schools Turkish textbooks in the terms of format and content
- Tez No: 262229
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ŞANAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim Okulu 1. kademe, Türkçe, Ders Kitabı, Biçim ve İçerik, Primary School, Firs Stage, Textbook, Format and Content
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu araştırma; 2008-2009 eğitim öğretim yılında yayınlanmış olan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ilköğretim okullarındaki 1. kademe Türkçe ders kitaplarının biçim ve içerik açısından değerlendirilmeleri amacıyla hazırlanmıştır.Araştırmanın çalışma evrenini 2008-2009 öğretim yılı için Talim ve Terbiye Kurulu'nca kabul edilen ilköğretim 1., 2., 3., 4. ve 5. sınıf Türkçe ders kitapları, araştırmanın örneklerini ise bu kitap listesinden bilinçli olarak seçilmiş her sınıf düzeyi için Milli Eğitim Bakanlığı komisyonunca hazırlanmış 1'er kitap olmak üzere toplam 5 adet kitap oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak İlköğretim 1. Kademe Türkçe Ders Kitaplarını Ders Kitabı Özelliklerine Uygunluk Açısından Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır.Değerlendirmede elde edilen sonuçlar şöyledir:Kitap sayfalarında görsel öğe ve yazılar arasında dengesizlik gözlenmiştir.Tema ve metinlerden elde edilen ana fikirler öğrencilerin seviyesine uygun bulunmamıştır.Kitaplarda Atatürkçülükle ilgili konuların yeterli olmadığı gözlenmiştir.Kitaplarda yer alan görsel unsurların özellikleriyle ilgili aksaklıklar olduğu gözlenmiştir.Görsel unsurlarda dikkat edilmesi gereken renk-büyüklük ve fon ilişkisinin göz ardı edildiği gözlenmiştir.Kitaplarda yazım ve noktalama hatalarına çok sık rastlandığı, bazı metinlerde gereksiz noktalama işaretlerine yer verildiği gözlenmiştir.Bu sonuçlar ışığında bir dizi öneri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This survey has been carried out in the aim of evaluation of Turkish textbooks published in 2008-2009 academic year and prepared for the first stage of primary schools which are under the supervision of the Ministry of National Education in the terms of both content and format.The total field under survey consists of Turkish textbooks of first, second, third, fourth and fifth grades of primary schools, which have approved by the Board of Education and the illustrations on the survey have been taken from five different books prepared by the commissions of the Ministry of National Education. Each of these books has been selected up to each grade. As the means of data collection, the first stage of primary schools Turkish Textbooks Properties Compatibility Scale has been used.As a result of this evaluation?An imbalance between visual components and texts on the pages of textbooks has been observed.?It has been found out that main ideas derived from themes and texts aren?t up to students? levels?It has been understood that topics related with Kemalism are not sufficient in the books.?Deficiencies about the properties of visual aids have been found in the books.?It is thought the adjustment between colour , size and background, the basic elements of visual aids which can be never ignored, weren?t well- established.?Too many spelling and punctuation errors have been observed in the books. It has also realized that redundant punctuation marks have used in some texts.In light of these findings, a number of suggestions have been made.