Türk Sosyologları'nın bir toplumsal değişim projesi olarak Avrupa Birliği'ne yaklaşımı
The approach of Turkish sociologists to European Union (EU) as a social change project
  1. Tez No: 262256
  2. Yazar: RIFKI ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR ERJEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Sosyolojisi, Türk Sosyologları, Avrupa Birliği (AB), Toplumsal Değişme, Modernleşme, Turkish sociology, Turkish sociologists, European Union (EU), social change, modernization
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Türkiye - Avrupa Birliği (AB) ilişkileri çok eskilere dayanmaktadır. Hem Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinden kalan Batılılaşma mirası, hem de Türkiye Cumhuriyeti'nin muasır medeniyet seviyesine erişme arzusu, bir toplumsal değişim projesi olarak Avrupa Birliği hedefinde buluşmuştur. Türk Sosyologları bu süreçte fikir ve önerileri ile önemli işlevler görmekle birlikte Türk siyasi ve toplumsal hayatında etkili olmuşlardır.Bu çalışma, Türk Sosyologları'nın bir toplumsal değişim projesi olarak Avrupa Birliği'ne yaklaşımını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Bu doğrultuda, önce belgesel tarama ile Türk Sosyologları'nın Batılılaşma ve Avrupa Birliği hakkındaki görüşlerinin tespiti yapılmıştır. Araştırmanın ana bölümünü ise akademisyen sosyologlara uygulanan anket çalışması oluşturmuştur. Anket, dört bölümden ve otuz yedi kapalı uçlu sorudan oluşturulmuştur. Elde edilen veriler SPSS programında frekans analizi ve çapraz tablolar kullanılarak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The relations between Turkey and European Union (EU) have a long history. The Westernization attempts during the late periods of the Ottoman Empire and the desire for reaching the modern civilization level have found their meanings in EU project. Turkish sociologists have contributed to this process with their ideas and suggestions.This study aims to determine the approach of Turkish sociologist to EU as a social transformation project. We reviewed first Turkish literature for the ideas of sociologists about Westernization and EU. The main part of the study consists of the survey about the views of the sociologists working at Turkish universities. The survey has four parts with 37 closed ended questions. The data obtained from the study was analyzed by employing frequency analysis and crosstabs by using SPSS.