Hazar Havzası enerji kaynaklarının ulaştırılmasında Türkiye'nin rolü
Turkey's role in transportation of the Caspian Basin energy resources
  1. Tez No: 262262
  2. Yazar: MEHMET BURAK İZGİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CELALETTİN YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Hazar Havzası, Enerji, Petrol, Doğalgaz, Boru Hattı, Caspian basin, Energy, Petroleum, Natural Gas, Pipeline
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Günümüzde ekonominin temel yapı taşını enerji kaynakları oluşturmaktadır. Enerji kaynaklarının nihai kullanımına kadar olan her safhada söz sahibi olma ve her aşamayı kontrol edebilme hırsı insanlık tarihi kadar eski olsa da, kömür ve özellikle de petrolün enerji hammaddesi olarak kullanılmaya başlanmasından bu yana daha da şiddetlenmiştir.Bu çalışmada öncelikle Hazar Denizi'nin enerji açısından özelliklerinden ve zenginliklerinden bahsedilmiş, devamında ise bu zenginliklerin ortaya çıkardığı küresel boyutlardaki paylaşım sorunlarından ve bu bölge üzerinde söz sahibi olmak isteyen büyük güçlerin bölgeye yönelik stratejilerinden bahsedilmiştir. Çalışma içerisinde en büyük ağırlık, Hazar petrollerini ve doğalgazının kullanıcı ülkelere ulaştırılmasında Türkiye'nin rolü ve izlediği politikalara verilmiştir.Hazar bölgesinin zengin petrol ve doğalgazının uluslararası piyasalara taşınması için yapılan ve yapılması düşünülen boru hatlarının esas amacı, büyük tüketici konumunda olan Batı'nın özellikle Orta Doğu enerji kaynaklarına olan bağımlılığının azaltılması olarak gösterilebilmektedir. Ayrıca, enerji hammaddelerinin nakledilmesinde ve güvenliğinin sağlanmasında Avrasya'daki enerji kaynakları üzerinde Rusya'nın tekelinin kırılması da diğer bir önemli meseledir. Bu maksatla Türkiye üzerinden alternatif boru hatları, Hazar havzası petrol ve doğalgazını Avrupa'ya nakledilmeye başlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, the energy resources of the economy constituted the basic building blocks. Final use of energy resources up to the promise at every stage and every stage of having the ambition to control is as old as human history, though, especially coal and oil to be used as raw material for energy initiation has been exacerbated since.In this study of the Caspian Sea energy properties and wealth are mentioned, continuation, this wealth reveals that the global dimension in the share issues and across the region have a voice to the great power of the regional strategies are discussed. Working within the largest weight, the Caspian oil and natural gas users access to countries and monitoring Turkey's role has been given to the policy.Caspian's rich oil and natural gas to international markets for the carriage made and no thought of pipelines main purpose of the large consumer in the position that the West, particularly the Middle East energy sources and the dependence of the reduction as can be shown. In addition, energy and raw materials transported ensuring security on the Eurasian energy resources to break the monopoly of Russia is another important issue. For this purpose, an alternative pipeline through Turkey, the Caspian basin oil and gas has been transported to Europe.