Okul müdür yardımcılığından müdürlüğe geçiş ve bu süreçte karşılaşılan sorunlar
Passing from vice principal to principal and problems having met in this process
  1. Tez No: 262391
  2. Yazar: MURAD KARASOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AYPAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetici, Yönetmelik ve Müdür Yardımcısı.Murad KARASOYİSTANBUL, 2010, Manager, Regulation and Vice PrincipalMurad KARASOYİSTANBUL, 2010
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Son zamanlarda basın ve medya gibi iletişim vasıtaları aracılığı ile yayılan ve eğitim camiasını yakından ilgilendiren en önemli konulardan biri, Yönetici Atama Yönetmeliği ile bu yönetmelik hakkında açılan davalar ve sonucunda çıkan yargı kararları olmuştur diyebiliriz. Bu durum dikkatleri yönetmeliğe ve tarafların isteklerine çekmiştir. Böylece, eğitim camiasında konuyla ilgili olarak `neler oluyor?' sorusu ve şüphesi uyanmıştır. Ortaya çıkan bu yeni durumun bilimsel bakış açısı ve ölçekleriyle değerlendirilmesi gerektiği tezinden hareketle konuya eğilinmiş ve müdür yardımcılarının kendi rollerini algılamaları, müdür olma isteklilikleri ve bu yolda karşılaştıkları engellerin neler olduğunun nitel verilerle ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu bağlamda da konunun anlaşılmasına yardımcı olacak literatür taramasının hemen ardından, çeşitli tarihlerde yapılan yönetici atamalarının dayanağı olan yönetmeliklerin tarihsel süreci, müdür yardımcısı olabilme ve müdür yardımcısının yükselebileceği bir üst yönetim kademesi olan müdürlük açılarından ele alınmış ve kritiği yapılmıştır. Müdür yardımcıları ile yapılan görüşmeler nitel araştırma teknikleri ile çözümlenmiş ve tahliller yapılmıştır. Ortaya çıkan bulguların hem sonraki araştırmacılara hem de eğitim camiamıza ? küçük de olsa ? katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Recently, we can say that one of the most important subjects, which are spread through communication tools such as press and media, is Manager Assignment Regulation with Lawsuits filed about this regulation and the judicial decisions that have been as a result of it. This case has attracted the attentions to the regulation and the wishes of the sides. So, suspicion and the question of ?What is going on?? about the subject has been emerged in education community. This new situation emerged with the scientific perspective and scale should be evaluated by the thesis topic and perceptions of the vice principals their own roles, the willingness to become principal and what obstacles they face in this way that aimed to be exposed to qualitative data. In this context, after the scanning of literature that will help to be understood the subject, historical process of regulations which made in various dates, it is analyzed and criticized in the aspects of being vice principal and its upper level being principal. The interviews which made with the vice principals have been analyzed and solved with qualitative research techniques. The emerging findings are thought to contribute ? slightly - to both the next researchers and our education community.