Kültürlerarası etkileşime bir örnek: Günseli Kato
An example for cultural interaction: Günseli Kato
  1. Tez No: 262970
  2. Yazar: TUFAN SAĞNAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. V. BELGİN DEMİRSAR ARLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Japon resim sanatı, minyatür, kültürlerarası etkileşim, Japanese art, miniature painting, cultural interaction
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 310
Özet
Bu çalışmada, Türk ve Japon kültürlerinin etkisinde Çağdaş bir sanatçı olan Günseli Kato'nun yapıtlarında ve performanslarında izlenebilen, geleneksel Türk ve Japon sanatlarının sentezi ve bu sentez ile birlikte kendini gösteren kültürlerarası etkileşim konu alınmıştır. Ülkesinde resim ve geleneksel minyatür sanatı eğitimi alan sanatçı, bir eğitim bursu aracılığı ile gittiği Japonya'da onyedi yıl kalmıştır. Bu süre içinde, Geleneksel Japon resmi, Japon seramiği, Çay töreni ve Zen gibi konularda eğitim alan ve bu ülkede birçok minyatür sergisi açan Kato, ülkesine döndükten sonra performanslara başlamış ve iki kültürden de izler taşıyan büyük boy resimler yapmaya başlamıştır. Bu tez çalışmasında, sanatçının yapıtlarından örneklerle kültürlerarası etkileşimi yaratan öğeler saptanmaya çalışılmış, bunların tarihsel arka planları incelenmiş ve iki kültür arasındaki tarihi sanatsal benzerlikler sorgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is the synthesis of Japanese and Turkish arts and the interaction between these two cultures which can be seen in creations and performances of Gunseli Kato as an contemporary artist influenced by traditional Turkish and Japanese art. Kato had been trained on classic painting and traditional miniature painting in Turkey. After this she won an scholarship to study art in Japan, where she lived seventeen years in. By this time, she had been trained in traditional Japanese painting, ceramic, tea ceremony and Zen in Japan. After the opening a lot of exhibitions she turned back in her country and then she has started to present performances and began painting in larger scale. In this study we attempted to determine elemnts of her art which create the interaction between cultures, researched the background of these and examined historical artistic similarities between two cultures.