Aleksandr Soljenitsın'ın eserlerinde şahıs kadrosu
Characters in Alexandr Solzhenitsyn's works
  1. Tez No: 263192
  2. Yazar: BADEGÜL CAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. REYHAN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şahıs kadrosu, Rusya, kamp, sürgün, mahkûm, Characters, Russia, camp, exile, convict
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Soljenitsın önemli niteliklere sahip kimliği, kötülüklere, yalanlara ve haksızlıklara karşı çıkan duyarlı yaklaşımıyla tanınmış bir yazardır. Stalin kamplarında geçirdiği zor günlerden sonra o dönemin karanlık perdesini kaldırmayı ve insanlara gerçekleri göstermeyi kendisine görev sayar. Yazarın bu amaç uğruna adanan yaşamının 10 yılı mahkûm olarak çeşitli kamplarda, 20 yılı ise vatanından ayrı sürgünde geçer. Hem siyasî hem edebî söylemleri nedeniyle, yazar olmanın yanında matematikçi, tarihçi, filozof ve insan hakları savunucusu olarak karşımıza çıkan Soljenitsın, eserlerinde insanları birey olarak değerlendirir ve insanlar üzerinde genel bir yargıyı ve baskıcı bir yönetimi dışlar.1960'lı yıllarda N.Kruşçev döneminde, ?İvan Denisoviç'in Bir Günü? adlı eseri ile tanınan Soljenitsın 1970 yılında Nobel edebiyat ödülüne lâyık görülür. Soljenitsın'ın eserlerinde konu yelpazesinin temelinde Rusya'nın sosyal politik ve ekonomik değişim ve dönüşüm dönemi ile ilgili gerçekler durmaktadır. Bu süreçte yaşananların sebep ve sonuçlarının anlatımı izlenmektedir. Bütün bu sosyal, politik ve ekonomik değişim ve dönüşümler mahkûmların trajik yaşamlarının geçtiği kamplarda, sürgünlerde, hastanelerde olup bitmektedir. Eserlerinde sosyal eşitsizlik, özgürlük, siyasî ve ideolojik baskı, Stalin kampları, asrın belâsı olan kanser gibi konularla okurlarını kendisine kilitler. Buradaki insanlar genellikle yazarın da yaşadığı sistem tarafından fikirlerinin ve hatta düşünebildiklerinin kabul görmemesinin trajedisini yaşayan mahkûm hayatının mağdurlarıdır. Soljenitsın farklı birikim ve kaderlerden gelen bu karakterleriyle eserlerinde renkli bir şahıs kadrosu yaratarak hedeflediği amacı gerçekleştirir.
Özet (Çeviri)
Solzhenitsyn is a well known author with his remarkable identity and sensitive approach which is against for malice, lies and injustice. After the hard days he has spent in Stalin?s camps he addicts himself to lift the veil of darkness and to uncover the truth. Ten years of his life dedicated to achieve his goals passes as a prisoner in various camps and twenty years of his life passes in exile. Solzhenitsyn who we know as mathematician, historian, philosopher and human rights advocates as well as being a writer because of his political and literary saying assess people as individual and excludes general judgment and oppressive management on people.Solzhenitsyn who was known for his work ?One Day in the Life of Ivan Denisovich? in the period of Khrushev during 1960s is awarded the Nobel Prize in 1970. The major topics in his works base on Russia?s political and economical change and social transformation as a reality. The cause and effects of which have been experienced in this process are described. All these social, political and economical changes take place in exile, in hospital and in camps where prisoners lived in tragedy. He focusses on social inequality, freedom, political and ideological pressures, camping and deadly cancer which keeps all readers on alert. These people are generally the victims who has experienced this tragedy the ideas and thoghts of which haven?t been recognized by the system that the author lives as well. He reaches his goal by creating a different personality group with the charecters who have different fates and collections.