XIX. y.y. da Osmanlı'da köle ticareti esirciler ve zenci köleler
The slave trade in Ottoman Empire in the 19th cc., the slave sellers and negro slaves
  1. Tez No: 263197
  2. Yazar: RUZİYE ÖZSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLBADİ ALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kölelik, Osmanlı, Antlaşmalar, Slavery, Ottomans, Treaties
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Köle hürriyetten mahrum bırakılıp hür insanlardan farklı olarak daha aşağı statüde olan insanlar için kullanılan bir terimdir Kölelik insanlık tarihi kadar eski bir kurum olup dünyaya gelmiş geçmiş bütün uygarlıklarda görülmektedir. Sümer, Akad, Eski Mısır, Hitit, Fenike, Babil, Hint uygarlıklarında da kölelik görülmüştür. Köleler üretim araçları olarak kullanılmıştır. Mal olarak kabul görmelerinden dolayı esir pazarlarında alınıp satılmıştır. Eski medeniyetlerde köleliğin çeşitli kaynakları bulunmuş bunların başında da savaşlarda esir olarak tutulanların köle olarak kullanılması başta gelmiştir.Osmanlı Devleti ise Müslüman bir devlet olmasından dolayı kölelikle ilgili kurallarda şer'i kurallara bağlı kalmıştır. İslamiyet köleliği tedricen kaldırmaya çalışmıştır. Osmanlı Devletinde de kölelere muameleler İslam hukukuna uygun olarak gerçekleştirilmiştirOsmanlı Devletinde kölelik müessesesi Osman Bey zamanında görülmemiştir. Osmanlı da kölelerin kullanılması Orhan Bey döneminden itibaren görülmeye başlanmıştır ve bundan sonra giderek artmıştır. Köleler hem sarayda hem orduda ve hem de evlerde kullanılmıştır. Kölelik Osmanlı Devletinin sonuna kadar görülen bir kurum olmuştur. Köleliğin kaldırılması için antlaşmalar yapılmış, konferanslar düzenlenmiş; fakat kölelik tam olarak kaldırılamamıştır. Bu konferans ve anlaşmalarla kölelik hemen kalkmasa da bu anlaşmaların etkisi ile zaman içerisinde kölelik kalkmıştır.
Özet (Çeviri)
Slave is a term used for people who are deprived of liberty, in a below status unlike free people. Slavery is as an old institution as human history and has been seen in all civilizations ever come on earth in the past. Slavery has been seen in Sumerian, Acadian, Egyptian, Hittite, Phoenician, Babylonian, Indian civilizations also. Slaves had been used as means of production. Since being considered as a commodity they had been purchased and sold in slavery markets. In earlier civilizations various sources of slavery had been found and using the prisoners captured in battles as slaves comes first in this sense.Since Ottoman Empire was a Muslim state, it was bound to Islamic Law on slavery rules. Islam tried to annul slavery gradually. Treatment to slaves was proper to Islamic Law in Ottoman State, too.Institution of slavery in the Ottoman Empire, had not been seen in the reign of Osman Bey. The use of slaves in the Ottomans had started to seen in the reign of Orhan Bey and increased gradually from this time on. Slaves had been used in the palace, in the army and also at homes. Slavery was an institution in life until the end of Ottoman Empire. Numerous treaties were signed and conferences were arranged to abolish slavery, but it was not fully achieved. Although it was not possible to put an end to slavery in short term by means of these treaties and conferences, slavery was abolished in time by the influence of these treaties.