Yıldırma olgusu ve yıldırma ile kişilik arasındaki ilişkinin incelenmesi: Bir bankacılık sektörü örneği
Mobbing case and analysing the relationship between mobbing and personality: A case of banking sector
- Tez No: 263198
- Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN AKDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yıldırma (Mobbing) Davranışına Maruz Kalma, Kişilik Özellikleri, Beş Faktör Modeli, Exposure to Mobbing Behaviors, Personality Traits, Big Five Factor Model
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmada kişilik özellikleri ile yıldırma (mobbing) davranışına maruz kalma arasındaki ilişki incelenmiştir. Kişilik özellikleri ile mobbinge maruz kalma arasındaki ilişki, Kayseri ilinde faaliyet gösteren özel bankaların çalışanları üzerine yapılan bir alan çalışması ile araştırılmıştır. Kişilik özelliklerini tanımlamak için sıfat listesi kullanılmıştır. Sıfat listesi ile yaratılan boyutlar, ?Deneyime Açıklık?, ?Sorumluluk Bilinci?, ?Dışadönüklük?, ?Geçimlilik?, ?Duygusal Denge?dir. Araştırmada veri toplamak amacıyla anket tekniğinden faydalanılmıştır. Araştırmada çalışanların kişilik özelliklerini ölçmek amacıyla kişilik envanteri kullanılmıştır. Kişilik Envanteri, kişilik teorisinde yaygın olarak kabul gören Beş Faktör Modelini esas alarak Türk kültürüne uygun olarak geliştirilmiş bir değerlendirme aracıdır. Araştırmada yıldırma algısını ölçmek amacıyla ise, 27 ifadeden oluşan bir İşyeri Taciz Ölçeği kullanılmıştır. Ölçekte yer alan ifadeler 5'li Likert ölçeğinde düzenlenmiş olup çok sık seçeneği 5, hiçbir zaman seçeneği ise 1 puan verilerek değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, kişilik özellikleri ile mobbinge maruz kalma algısı arasındaki ilişkiye işaret eden korelasyon katsayısı negatif çıkmıştır. Buna göre, en yüksek kişilik puanına sahip bir kişilik sergileme ihtimal arttıkça, mobbing davranışına maruz kalma algısının azaldığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the impact of individual characteristics on exposure to mobbing behaviors is investigated by doing research on employees of private banks operating in the province of Kayseri. To define individual characteristics, an adjective checklist was used. The dimensions created by adjective checklist are ?Openness?, ?Conscientiousness?, ?Extraversion?, ?Agreeableness?, and ?Neuroticism?. A survey is used to collect data for this research. To measure the individual characteristics, a personality survey is used in this research. This personality survey based on big five factor model which is common in personality theory is a measurement model designed according to Turkish Culture. This study is to measure the perception of mobbing, consisting of 27 statements ar used in a workplace harassment scale. 5-Likert scale statements in the scale are organized and very often the fifth option, the option is never given a score of 1 was evaluated. According to the findings, the relationship between personality traits and exposure to mobbing pointed out the correlation coefficient was negative. Accordingly, the high score for any dimension represents less exposure to mobbing; low score is for opposite case.