Kayseri ili Tomarza ilçesi'ndeki Roma imparatorluk dönemi lahitleri
The sarcophaguses at the age of Roman Empire in Tomarza / Kayseri
- Tez No: 263196
 - Danışmanlar: DOÇ. HASAN ALİ ŞAHİN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Arkeoloji, Tarih, Archeology, History
 - Anahtar Kelimeler: Roma İmparatorluk Dönemi, Lahit Atölyesi, Lahitler, Kömür Köy, Period of Roman Empire, Sarcophagus Workshop, Sarcophaguses the village of Komur
 - Yıl: 2010
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erciyes Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 76
Özet
Mezarlar, diğer toplumlarda olduğu gibi mimari zevkiyle Roma İmparatorluğu'nun önemli mimari eserleri arasında yer alır.Roma İmparatorluk Dönemi'nde lahitler mezar mimarisi adına imparatorluğun merkezi ve imparatorluğa bağlı eyaletler içinde İ.S ikinci ve üçüncü yüzyılda yoğun olarak yapılmıştır.Lahitleri, Roma İmparatorluk Dönemi için sanat eseri olarak ta değerlendirmek mümkündür. Lahitler üzerinde yer alan kabartma ve bezemeler sadece süsleme ögesi olmayıp dönemin sanat tarihi, yontu sanatı, toplumsal yapısı ve dini özellikleri ile yapımlarında kullanılan mermer taş gibi malzemeler de dönemin ekonomisi ve uluslararası ticareti ve ilişkileri göstermesi adına önem taşımaktadır.Çalışma konumuzu oluşturan Kayseri İli Tomarza İlçesi Kömür Köy'de yer alan lahit atölyesi ve lahitlerle ilgili olarak daha önce detaylı ve bilimsel bir çalışma yapılmamıştır. Çalışma alanımızda bulunan atölye ve lahitlere tip ve biçim olarak başka yerde rastlanılmaması, bu alanın Roma İmparatorluk Dönemi'nde taş işçiliği alanında gelişmişliğini göstermesi açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
As to be in every society, the graves are also among the significant architectural works of Roman Empire with their taste of architecture.The sarcophaguses at the period of Roman Empire were mostly built in the second and third century AD in the capital and the provinces of the empire. It is possible to assess the sarcophaguses as the artistic products of the time. The relief and ornamentation on these sarcophaguses are not only the decorative elements. These works bear a certain importance both in terms of art history, sculpture, social structure and religious features, and the materials used in their production such as marble displaying the economy and international trade of the age.Any earlier study cannot be determined on the sarcophagus workshop and sarcophaguses in the village of Komur in Tomarza in Kayseri, which forms the topic of this study. That the workshops and sarcophaguses in our work field cannot be encountered in similar type and form anywhere is an important indicatory of the development of this area on masonry at the time of Roman Empire.