Toplumsal değişim sürecinde kadın dindarlığı (Adıyaman/Çelikhan örneği)
Women religiosity in the process of social change (Adıyaman/Çelikhan)
  1. Tez No: 263205
  2. Yazar: SAKİNE AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CELALEDDİN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Toplumsal değişim, Kadın dindarlığı, Religion, Social change, Women religiosity
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Toplumsal değişim, sosyal anlamda her toplumda yaşanan bir gerçekliktir. Toplumsal değişimin yaşandığı en önemli alanlardan biri de kadınların dini yaşantı ve tutumlarıdır. Bu değişim ülkemizin bir geçiş toplumu özelliği göstermesinden dolayı sancılı bir süreç olarak geçmektedir. Toplumumuz hem modernitenin hem de geleneksel olanın çatıştığı bir alan haline gelmiştir.Bu çalışmada Adıyaman'ın Çelikhan ilçesinde, değişen toplumsal şartlara göre kadınların dini inanç, tutum ve davranışlarını incelemeye çalıştık.Araştırma alanımız olan Adıyaman'ın Çelikhan ilçesi geleneksel değerlerin ağır bastığı fakat modernleşmenin de ağır ağır yaşandığı bir alandır. Kitle iletişim araçlarının yaygınlaşması, eğitimin seviyesinin artması, göçler, kadınların çalışma hayatına girmesi gibi etkenler dini yaşantı ve tutumların değişmesine neden olmaktadır. Yine dini anlama da ve yaşamada yaş, sosyal statü, gelir düzeyi gibi etkenlerin önemli rolü bulunmaktadır.Sonuç olarak kadın dindarlığı, kadınların dini düşünüş, yaşayış ve tutumunun somutlaştığı bir olgudur. Kapalı veya açık her toplum sosyal değişmeden etkilenmektedir. Kadın dindarlığı da modern yaşantının etkilerini hissetmekle birlikte geleneksel değerleri de korumaktadır.
Özet (Çeviri)
Social change is a reality which is experienced by every society in social terms. One of the most important areas in which the social change is experienced is women?s religious lives and attitudes. This change is regarded as a nerve-breaking period since our country has the characteristic of being a transitional society. Our society is such an area where both the moderns and the traditionals are in conflict.This study, we tried to analyze the women?s religious believes, attitudes and behaviours considering the changing social circumstances in the town of Çelikhan in Adıyaman.Çelikhan county of Adıyaman, that is our research area, is a place where traditional values are dominant but also modernization is felt gradually. Mass communication?s of the education level, migrations, and women?s taking part in working life have been causing religious lives and attitudes to change. Also, factors such as age, social status and income level still affect understanding and living the religion.Consequently, women religiosity is a fact in which women?s religious thinking, living and attitudes become concrete. Every society is affected by indoor or outdoor social change. Religiosity of women also feel the effects of modern life, but also maintains the traditional values.