Bileşik faiz
Compound interest
  1. Tez No: 263216
  2. Yazar: DUYGU DEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURAK ADIGÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Bileşik faiz, Ticari iş, Sözleşme, compounds interest, business affair, agremeent
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu tezde, genel olarak faizle ilgili genel bilgiler verilerek, faiz kavramı, faiz oranları ve faiz türleri kısaca olarak açıklandıktan sonra, bileşik faiz kavramı ayrıntılı olarak, tüm istisnaları ve uygulamadaki şekilleri ile incelenmiştir.Tez çalışmasının amacı, kural olarak yasak olan, sınırlı istisnalar ile uygulanması gereken bileşik faizin; uygulamada kredi kartları ve tüketici kredilerinde çeşitli şekillerle tatbiki sonucu ortaya çıkan hukuki sorunlara ışık tutmaktır.Bugüne kadar bir çok eserde bir bölüm olarak incelenen, ancak müstakil bir çalışma konusu yapılmayan bileşik faiz, çalışmamızda bütün yönleriyle ele alınmaya çalışılmıştır.Tez, giriş, üç ana bölüm ve sonuç bölümlerinden oluşmaktadır. Birinci bölümde faizin tarihçesi ve Türk hukukunda faize ilişkin genel hükümler hakkında kısa bir bilgi verilmiş, faizin tanımı; unsurları ve benzer kavramlarla karşılaştırılması yapılmış; faiz oranları ve faiz oranlarıyla ilgili kavramlar konusunda bilgi verilmiş; ikinci bölümde faiz türleri ve özellikle bileşik faiz ve bileşik faiz yasağı , üçüncü bölümde bileşik faizin istisnaları ayrıntılı olarak açıklanmış; bileşik faizin çeşitli uygulamaları hakkında bilgi verilmiştir. Tezimizde, çalışma konusuyla ilgili doktrin görüşlerinin yanı sıra, Yargıtay kararları ve banka kredi ve mevduat hesabı sözleşmelerinden faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, mainly related to interest and general information about interest are provided. The concept of interest, interest rates and interest types are briefly explained, moreover the concept of compound interest in detail and all the exceptions with implementation forms are examined. The aim of the thesis, which as a rule is prohibited, with limited exceptions, must be applied compound interest in practice, credit cards, consumer loans and deposit accounts with a variety of ways as a result of applied to shed light on the legal issues.To date, many works just as a part of a review of research.But compound interest, as an independent study, has not been subjected. In this study it will be explained all aspects of compound interest.The thesis consist of introduction, three main and conclusion chapters. In the first chapter general information about interest, definition of interest, its elements and it compared with similar concepts, interest rates and interest rates related to concepts of interest İnformation are given.In the second chapter, interest types, the actual is compound interest prohibitions explaned in detail.In the third chapter of the thesis, the actual subject is compound interest exceptions explaned in detail. İnformation about the various applications of compound interest are given. In our thesis, as well as their views about working with the doctrine, the Supreme Court decisions and the bank loan and deposit account contracts have been benefited.