4 numaralı nefy ve Itlak Defteri'nin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
Transcription and evaluation of the exile and Release Book of number 4
  1. Tez No: 263218
  2. Yazar: ÖMER KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLBADİ ALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Nefy, Itlak, Kala-bend, Osmanlı Örfi Hukuku, Osmanlı Hukuku, Exile, Liberation, Confinement in a fortress, Ottoman Martial Law, Ottoman Law
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 616
Özet
Nefy cezaları Osmanlı Devletinde ehl-i örfün verdiği cezalar kapsamında yer almaktadır. Nefy, kişilerin işledikleri suçun derecesine ve durumuna göre belli bir yerden çıkarılıp, baska bir yere sürgün etmek ya da her hangi bir yerde zorunlu ikamete tabii tutmaktır. Itlak ise, suçluların cezalarının kaldırılarak serbest bırakılmaları anlamına gelmektedir.Osmanlı Devleti suç unsuru saydığı davranışları sürekli olarak kontrol altında tutmaya çalışmış, bu davranışların oluşması halinde ise müdahalede tereddüt etmemiştir. Devlet halkın, haklarının korunmasına ve düzenin sağlanmasına özen göstermiştir. Bu süreçte suçlular işlemiş oldukları suçlardan dolayı çeşitli cezalara çarptırılmıştır.Bu çalışmamızda tespit edilen cezalar kaleye haps edilme, bulunduğu yerden farklı bir yere sürgün, zorunlu ikamet ve kala-bend cezalarıdır. Bu cezalar verilirken kişiler toplumdan dışlanmayıp sürekli olarak kontrol altında tutularak ıslah edilmesi amaçlanmıştır.Tanzimat'ın ilanından sonra daha fazla uygulanmaya başlayan bu cezaların kayıtları, 1840 tarihinden itibaren ayrı defterlerde tutulmaya başlamıştır. Çalışmamız bu defterler arasından, sürgün cezaları ve sürgün cezalarının kaldırılmasıyla alakalı kayıtların bulunduğu 4 numaralı Nefy ve Itlâk Defteri'nin transkripsiyonunu ve değerlendirilmesini kapsamaktadır.Şimdiye kadar mevcut olan 5 adet Nefy ve Itlak defterlerinden 1 ve 3 numaralı defterlerin belirli kısımları incelenmiştir. Bizim çalışmamızın amacı Osmanlı ceza sisteminde sıklıkla başvurulan nefy cezalarının uygulanışını ve ardından suçluların tahliye ediliş süreçlerini ortaya çıkarmak ve bu alandaki boşluğu doldurmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Exile (nefy) in the Ottoman Empire, depending on the degree and status of people of his crimes, are included in the scope of the people of the grant of customs penalties. Exile is defined as being removed from a particular place deported to another place or at any place subjected to compulsory residence. Release means that released by removing criminal penalties for people.The Ottoman Empire, tried to keep criminal behavior under constant supervision. In the case of this behavior has not hesitated to intervene. The state was careful to protect the right of the people and to maintain the order. In this process, the criminals were sentenced to various penalties for crimes they committed.In this study we have identified the following penalties: Be confined to the castle, exile from where you live to a differen location, be forced to live in a place, to be confined in a fortress. These sentences are given to reclaim people under constant supervison without exclusion from society.The records of this punishment, implemented more after the proclamation of the Tanzimat Edict, began to have been kept in separate books. Our work includes the transcription and evaluatin of The Exile and Release Book of Number 4 of these boks, where records, relevant to exile and the abolition of exile, are registered.Until now, specific sections of the Exile and Release Book of Number 1 and 3 from five existing exile books, were examined. The aim of our study is to reveal the implementation of exile which has often been applied in the Ottoman penal system, and the process of criminals already been evacuated and thus to uncover gap in this area.