Kadınların makyaj malzemelerini satın alma davranışlarının incelenmesi: Planlanmış davranış teorisinin bir uygulaması
Analysing the purchasing behavior of make-up products of women: An application of the theory of planned behavior
  1. Tez No: 263231
  2. Yazar: ELİF SAYIN KOCAGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS DURSUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Planlanmış Davranış Teorisi, Gerekçelendirilmiş Eylem Teorisi, Tüketici Davranışı, Satın Alma Davranışı, Yapısal Eşitlik Modellemesi, Theory of Planned Behavior, Theory of Reasoned Action, Consumer Behavior, Purchasing Behavior, Structural Equation Modeling
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Bu çalışmanın amacı, kadınların makyaj malzemelerini satın alma davranışlarını, araştırmacılar tarafından en sık kullanılan ve ampirik olarak en çok test edilmiş sosyal-psikoloji teorisi olan planlanmış davranış teorisi ile incelemektir. Bu çalışmada, planlanmış davranış teorisini kullanmak suretiyle, kadınların makyaj ürünlerini satın alma davranışlarını etkileyen tutumları, subjektif normları, algılanan davranışsal kontrolleri ve davranışı gerçekleştirme niyetleri açıklanmakta ve davranış gözlemlenerek bu değişkenlerle davranışın ne oranda tahmin edilebileceği ortaya konulmaktadır.Analizler Lisrel programı kullanılarak yapısal eşitlik modellemesi yöntemiyle yapılmıştır. Algılanan davranışsal kontrol değişkeninin planlanmış davranış teorisi modeli içerisindeki literatürde belirtilen alternatif durumları göz önünde bulundurularak oluşturulan üç ayrı model sonuçları değerlendirilmiş ve davranışın açıklanmasında en iyi işleyen model tespit edilmiştir. Bu en iyi modelde, tutumlar ve subjektif normlar niyet aracılığı ile davranışı açıklarken, algılanan davranışsal kontrol niyet aracılığı olmaksızın davranışı doğrudan açıklamaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the purchasing behavior of make-up products of women by using the theory of planned behavior which is the most widely used and empirically tested social psychological theory by the researchers. In this study, attitudes, subjective norms, perceived behavioral control and intention to perform the behavior, which all affect the purchasing behavior of make-up products of women, are being explained by employing the theory of planned behavior, and by observing the actual behavior, to what extent can it be possible to predict the behavior with these variables is being put forth.Analyses were carried out by using structural equation modeling with Lisrel Program. By taking the alternative positions of perceived behavioral control variable in the theory of planned behavior model into consideration, which has been specified in the literature, three different models have been evaluated and the best model in explaining the behavior has been determined. In this best model, while attitudes and subjective norms explain the behavior with the mediation of intention, perceived behavioral control explains the behavior directly without the mediation of intention.