Kazâbâdî'nin Hâşiyetü'l-Usûl ve Ğâşiyetü'l-Fusûl Ale'l-Mukaddemâti'l-erba'a adlı eserinin tahkîk ve tahlîli
Kazabadi and Named Hâşiyetü?l-usûl ve Gâşiyetü?l-Fusûl ale?l ?Mukaddemâti?l-erba'a
  1. Tez No: 263233
  2. Yazar: HÜSEYİN DOĞRU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DAVUT İLTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kazâbâdî, Nüshalar, Hüsün ve Kubuh, Kazâbâdî, the copies, beautifulness and ugliness
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Elimizde on iki nüshası bulunan Kazâbâdî'nin `Hâşiyetü'l-Usûl ve Ğâşiyetü'l-Fusûl ale'l ?Mukaddemâti'l-Erba`a adlı eseri üzerine yaptığımız bu çalışma giriş ve iki bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde hüsün kubuh meselesini ve bu konudaki mezheplerin görüşlerini ele aldık.İkinci bölümde Sadrüşşerîa'yı ve eserlerini tanıtıp `Mukaddemâtü'l-Erba'a' üzerine yazılan hâşiyeleri belirttik. Kazâbâdî'nin hayatı, öğrencileri ve eserleri hakkında da bilgi verdikten sonra Kazâbâdî'nin eserinin elimizde olan on iki nüshasını tanıtıp tahkîkli ana metinde geçen kısaltmaları verdik. Son alt başlıkta ise tezimizin asıl konusu olan Kazâbâdî'nin mezkûr eserinin on iki nüshasından müellif nüshasına en yakın tarihli nüshayı asıl nüsha olarak kabul edip ve bu söz konusu nüshaya dört nüshayı daha ekleyerek karşılaştırıp, farklılıkları tespit edip tercihlerde bulunduğumuz tahkîkli ana metni verdik. Tezimiz bibliyografya ile sona ermektedir.
Özet (Çeviri)
This work, which we worked on have twelve copies, belongs to Kazâbâdî and named Hâşiyetü?l-Usûl ve Ğâşiyetü?l-Fusûl ale?l?Mukaddemâti?l-Erba`a consists of an enterance and two episodes.At the first episode we dealt with beautifulness, ugliness and ideas of the cults about this subject.At the second episode we introduced Sadrüşşerîa and his works also we explain the works which written about Mukaddemâtü?l-Erba`a. After giving information about Kazâbâdî?s life, students and works we introduced the twelve copies of Kazabadi?s work which we had also we gave abbreviations which were used in the verified main text. At the last six topics we selected one which was the closest to the writer?s copy among the twelve copies as true and we gathered with other four copies then we matched, found out differences made deccisions so that we gave verified main text. The thesis finishes with bibliography