Ticari banka çalışanları açısından örgütsel bağlılık ile iş tatmini ilişkisi üzerine bir araştırma
A survey on the relationship between organizational commitment and job satisfaction in terms of commercial bank employees
  1. Tez No: 263234
  2. Yazar: AYNUR ÇİĞDEM ATA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. M. SUAT AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Bağlılık, İş Tatmini, Ticari Bankalar, Kayseri İli, Organizational commitment, job satisfaction, commercial bank, Kayseri
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmanın amacı, Kayseri ilindeki ticari bankalarda çalışanların örgüte bağlılık algılamaları ile iş tatmini arasındaki ilişkileri incelemektir. Banka çalışanlarının örgütsel bağlılık algılamalarını belirmeye yönelik yapılan açıklayıcı faktör analizi sonucunda örgütsel bağlılığın normatif bağlılık, duygusal bağlılık ve hesapçı bağlılık şeklinde üç boyutu tespit edilmiştir. Korelasyon analizi sonuçlarına göre hesapçı bağlılık ile iş tatmini arasında negatif yönlü bir ilişki olduğu buna karşın, banka çalışanlarına göre duygusal bağlılık ve normatif bağlılık ile iş tatmini arasında yüksek düzeyde pozitif bir ilişki olduğu gözlenmiştir. Ayrıca banka çalışanlarının örgüte bağlılık düzeylerinin iş tatmini üzerindeki etkisini analiz etmek için regresyon analizi sonuçları dikkate alındığında ise, normatif bağlılık ve duygusal bağlılığın iş tatmini üzerinde pozitif bir etkiye sahip olduğu gözlenmiştir. Ancak, banka çalışanları açısından hesapçı bağlılık iş tatminini negatif olarak etkilemektedir. Son olarak çalışmanın kısıtlarına yer verilmiş ve bu konuda gelecekte araştırma yapacak kişilere bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to analyze the relationship between the perception of organizational commitment and job satisfaction of commercial bank employees in Kayseri. In consequence of explanatory factor analysis planned to determine the perception of organizational commitment of bank employees, three dimensions of organizational commitment such as normative commitment, affective commitment and calculative commitment were searched out. With reference to the results of correlation analysis, a negative relationship between calculative commitment and job satisfaction was found out. Yet, it was observed that there is a high level of positive relationship between job satisfaction and normative and affective commitment for bank employees. Moreover, regarding the results of regression analysis that examines the influence of organizational commitment level on job satisfaction, it was observed that normative and affective commitment have a positive influence on job satisfaction. However, for bank employees, calculative commitment affects job satisfaction negatively. In conclusion, the limitations of the research are mentioned and some suggestions are presented for the future researchers.