Uluslararsı işletmelerde yeşil pazarlama uygulamaları ve halkla ilişkilerin rolü
Green marketing in business enterprises and the role of public relations
  1. Tez No: 263259
  2. Yazar: VJOLLCA SHEHU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLAY YURDAKUL BAŞOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İşletme, Public Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası işletmeler, yeşil pazarlama, halkla ilişkiler, sürdürülebilirlik, Business Enterprises, green marketing, public relations, sustainability
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ev Ekonomisi Bölümü
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Günümüzde pazarlama yöneticilerinin karşılaşabileceği önemli problemlerden biri tüketicilerin çevre dostu ürünlere talebi artarken ürün yelpazelerini incelemek ve bu yönde gerekli değişiklikleri yapmaktır. Bu amaçla pazarlama araştırmalarının yapılması, yeni pazarlama stratejilerinin geliştirilmesi ve tüketicilerin firmanın ürünlerinin çevre dostu özellikleri hakkında bilgilendirilmesi ve ikna edilmesi gerekmektedir.Uluslararası alanda birçok ülke çevre sorunlarına çözüm aramak için işbirliği yoluna gitmiş ve ortak politikalar belirlemiştir.Bugünün ihtiyaçları karşılanırken bunun gelecek nesillerin ihtiyaçlarının, tehlikeye atılmadan yapılması için anlayışının da önem kazanması ile gözler özellikle üretim yapan işletme faaliyetlerine çevrilmiştir. Gerek yasal baskılar gerek tüketici ve sivil toplum kuruluşlarının baskıları işletmeleri çevreyi dikkate almaya ve çevreye zarar vermeyecek faaliyetlerde bulunmaya itmiştir. Yeşil hareket olarak adlandırılan çevreyi koruma bilincinin toplumun büyük kesiminde desteklenmesi, işletmelerin de bu hareketi benimseyip çevreye en az zarar verecek uygulamaları geliştirmelerine neden olmuştur. Yeşil pazarlamanın kurumsal farkındalık yaratmak için iletişim ve halkla ilişkiler çalışmalarının projelendirilmesi ve sürdürülebilir bir kimlikle hayata geçirilmesi gerekmektedir.Yeşil pazarlama işletmeleri ürünlerinin fiyat, dağıtım ve tutundurma faaliyetlerinde yeşil politikaları benimsemelerine sebep olmuştur.Bu çalışmada da yeşil pazarlamanın kurumlar için değeri ve halkla ilişkiler temelinde ele alınması amaçlanmıştır. Böylelikle yeşil pazarlamada gerçek olanın kurumsal fayda mı yoksa çevresel fayda mı olduğu ayrıntılarıyla tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the main problems of the marketing managers, today, it to examine the varieties of product while the consumers? demands are increasing for the environmental products and to make some changer in this way.For this reason, market research, improvement of marketing strategies should be done and the consumers should be informed and convinced about the environment protective products.While supplying today?s demands which should be done by not endangering the needs of next generations, people has paid attention to the activities of the enterprises after the concept sustainable development has become important. Both legal influences and influences of consumers and civil social organizations force the enterprises to consider the environment and not to damage it. Environmental protection consciousness which is called green movement has been supported by the great part of society that enterprises has adopted this view and has caused to develop the least destructive applications for the environment.Green Marketing has caused the enterprises to espouse the green policies inprice, distribution and promotion.The main reason of this study is to show the value of green marketing in business enterprises and the role of public relations.