Basel II'ye uyum sürecinde KOBİ'lerin yükümlülükleri ve derecelendirme uygulaması
The obligations of SMES in the process of adaptation to Basel II and a case study of rating
  1. Tez No: 263320
  2. Yazar: DENİZ AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN SARITAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Basel I, Basel II, KOBİ, Sermaye Yeterliliği, Derecelendirme, Basel I, Basel II, SMEs, Capital Adequacy, Rating
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışma, bankacılık sektöründe ve reel sektörde finansal istikrarın veetkin risk yönetiminin sağlanması adına bankaların olduğu kadar KOBİ'lerin deüzerlerine düşen görevleri yerine getirmelerinin gerekliliğini izah etmeyihedeflemektedir.Tezde öncelikle, 1980'lerden itibaren yaşanan ve tüm dünyada pek çokekonomiyi etkisi altına alan iktisadi krizlerin özellikle bankacılık sektörünegetirdiği zararlardan bahsedilmektedir. Ardından, artan küreselleşme ve sermayehareketlerinin bankalar ve finans kuruluşlarının uluslararası faaliyetlerini nasılyüksek risklerle devam etmelerini tetiklediklerine değinilmektedir. Oluşan yüksekrekabet ortamında finansal istikrarın sağlanması adına getirilen standartlardanbahsedilmekte ve bu bağlamda Basel I'den ve Basel II'den bahsedilerekbankaların sermaye gereksinimleri üzerine getirilen yaklaşımlardanbahsedilmektedir. Son olarak ise KOBİ'lerin önemi ve Basel II'nin KOBİ'lerüzerindeki etkileri ile KOBİ'lerin uyum sürecinde yapmaları gerekenlerdenbahsedilmektedir.Tezin uygulama bölümünde ise sekiz adet firmanın yeni derecelendirme(rating) yöntemlerine göre nasıl değerlendirildikleri üzerinde durulmaktadır.Ayrıca bu derecelendirme (rating) işleminin KOBİ'lerin kredi maliyetlerini nasıletkilediğinden bahsedilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to expound on the necessity for SMEs to do their duty inorder to secure effective risk management and financial stability in both bankingsector and real economy.In this thesis we first explain the losses and damages particularly in bankingsector caused by the economic crises occured since the begining of 1980s.Afterwards, it is emphasized how increasing globalization and capital movementsactually triggered off financial enterprises and banks to operate with high risks.Additionally, in this thesis, the standards to create a financial stability in a highlycompetitive envorinment and the capital adequacy brought by Basel I and Basel IIare explained. Finally, the importance of SMEs and the effects of Basel II on SMEsare discussed inaddition to the duties of SMEs in the process of adaptation to BaselII standards.In the case study chapter of the thesis, eight businesses are evaluated inaccordance with the rating systems provided by Basel II. Furthermore, the wayhow those rating systems modify credit costs for SMEs is discussed.