Tedarik zinciri ve stok yönetimi üzerine bir uygulama
Supply chain and application on stock management
  1. Tez No: 263321
  2. Yazar: YASEMİN TANRIVERDİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İRFAN ERTUĞRUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri Yönetimi, Stok Yönetimi, ABC Analizi, Analitik Hiyerarşi Prosesi, Supply Chain Management, Stock Management, ABC Analysis, Analytical Hierarchy Process
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Tedarik zinciri yönetimi artan bir şekilde geçerlilik kazanmaktadır. Küreselleşme, müşteri taleplerindeki değişimler ve gelişen teknoloji ile birlikte rekabet günümüzde yalnız işletmeler arasında değil, birçok işletmenin de içinde bulunduğu tedarik zincirleri arasında olmaya başlamıştır.Rekabet şartlarına dayanabilmek ve hayatlarını devam ettirebilmek isteyen işletmeler, artan müşteri beklentilerini karşılayabilmek ve maliyetlerini azaltabilmek için bir arayış içerisine girmişlerdir. Bu amaçlara ulaşmakta kullanılacak olan en önemli araçlardan biri stok yönetimidir. En iyi stok yönetim sistemi ise işletmenin amaçlarına göre ihtiyacı karşılayacak şekilde dengeli bir stok bulundurmayı başarmaktır.Tez çalışmasının ilk bölümünde tedarik zinciri ve tedarik zinciri yönetimi kavramları ele alınmış, gelişim süreci ve genel yapısı tanımlanarak, dış kaynak kullanımının ve bilişim teknolojilerinin tedarik zincirine olan etkisi üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde ise stok ve stok yönetimi incelenerek, tedarik zinciri ile olan ilişkisi değerlendirilmiştir.Tezin uygulama bölümünde ise bir tekstil işletmesinde önce stok kontrol yöntemlerinden ABC analizi yapılmış daha sonra çok kriterli stok sınıflandırılması için AHP yöntemi kullanılmıştır. Stok sınıflandırılmasında AHP ile ABC analizi yönteminin sonuçları arasındaki farklılıklar ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Supply chain management is becoming increasingly valid. With the effect of globalization, changes in customer demand and emerging technologies, today competition is not only between companies, it has started in the supply chains that include many companies.Companies that aim to survive in fierce competition and continue their businesses are profit seeking in order to meet customer demand and decrease costs. Stock management is one of the important tools to attain these goals. Best stock management can be achieved by having balanced stok according to aims and needs of company.In the first chapter of thesis, supply chain and supply chain management concepts, historical background and general framework are decribed and the impact of outsourcing and information technology on supply chain management is handled. In the second part, stock and stock management and the relation between supply chain management are examined.At the application part of thesis, firstly ABC analysis and then AHP analysis to ABC stock classification are applied in a supplier textile company. The difference between results of classification according to ABC and AHP techniques are compared.