Basel II'nin KOBİ'ler üzerine etkisi ve KOBİ'lerin farkındalıkları: Malatya ilinde bir araştırma
The effects of Basel II and its awareness on SME's: The application of Malatya province
  1. Tez No: 347438
  2. Yazar: MEHMET MUTLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEVZAT TETİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Basel Düzenlemeleri, Basel II, Krediler, KOBİ, Basel Regulations, Basel II, Loans, SME
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Finansal sistemin önemli bir parçası olan bankacılık sektöründe piyasa disiplininin ve etkin risk yönetiminin sağlanmasını hedefleyen Basel II düzenlemeleri, bankalar yanında bankaların finansman sağladığı diğer birimleri de etkilemektedir. Reel sektörün büyük bölümünü oluşturan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) bu birimler arasında yer almaktadır. KOBİ?ler dünya ekonomisinde olduğu gibi Türkiye için de hayati bir öneme sahiptir. İstihdamın ve katma değerin ciddi bir yüzdesini oluşturan KOBİ?ler çoğu zaman büyük işletmelerin destekleyicisi durumundadırlar. Ancak tüm ekonomilerde lokomotif görevi gören KOBİ?lerin alışılagelmiş en temel sorunu finansman kaynaklarına erişim olmuştur. Basel II düzenlemelerinin KOBİ?lere etkilerinin ne yönde olacağının ortaya koyulması KOBİ?lerin bu sürece uyumunu kolaylaştıracaktır. Bu çalışmada, öncelikle KOBİ?nin ayrıntılı tanımı, ekonomideki yeri, önemi, özellikleri ve yaşadığı sorunlar hakkında genel bilgiler verilmiştir. İkinci Bölümde ise Basel I, Basel II ve Basel III düzenlemelerine ayrıntılı olarak yer verilmiş olup üçüncü bölümde ise Basel II düzenlemelerinin çeşitli açılardan etkisi, Basel II?ye uyum sürecinde KOBİ?lerin yaşayabileceği sorunlar ve çözüm önerilerine yer verilmiştir. Son bölümde ise, anket çalışması ile Basel II?nin Malatya ilinde faaliyet gösteren KOBİ?lere etkilerini ve KOBİ?lerin Basel II uzlaşısı konusundaki farkındalıklarını belirlemeye yönelik araştırma sonuçlarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Basel II regulations which focuses on providing of effective risk management and market discipline constituted a significant part of financial system in banking sector, effects banks as well as the other segments have been financed by banks. SMEs consisting of the majority part of real sector are in the segment. As SMEs in World Economy, SMEs are of vital importance to Turkey. SMEs constituting critical percentage of employment and value added frequently are in the position of supporting large-scale enterprises. However, SMEs, serving as a locomotive in all sector economy, have a common basic problem which is to access to source of funding. Determining of how way effects of Basel II regulations upon SMEs will ease SMEs to comply with this process. In this study, firstly SME?s definition, position in the economy, importance, features, and about problems general information are given. In the second part, Basel I, Basel II and Basel III regulations are explained in detail, and in the third part the effects in several aspect of Basel II regulations, in the adaptation process to Basel II problems which might be confronted by SMEs and solution suggestions are given. In the final part, with questionnaire study, the effects of Basel II on SMEs operating in the city of Malatya, and determining the results of research for SMEs' awareness of the Basel II Accord are included.