The individual and social body in The Picture of Dorian Gray by Oscar Wilde and The Body by Hanif Kureishi
Oscar Wilde?ın Dorian Gray? in Portresi ve Hanif Kureishi?nin Beden eserlerinde bireysel ve sosyal anlamda beden
- Tez No: 263344
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ALİ ÇELİKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kültür Araştırmaları, Beden, Bireysel ve Sosyal Kimlik, Cultural Studies, Body, Self, Individual and Social Identity
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışma Oscar Wilde' ın Dorian Gray' in Portresi ve Hanif Kureishi'nin Beden eserlerinde beden ve öz arasındaki ilişkiyi analiz etmektedir. Bu çalışmanın odak noktasını bireysel ve sosyal kimlik açısından beden ve öz arasındaki ayrım oluşturmaktadır. Bu çalışmada bedenin tek başına bir varlık olup olmadığı sorgulanmış ve beden ile öz arasındaki ilişki ayrıntılı bir şekilde çalışılmıştır. Portresi gerçek kişiliğini gösteren Dorian Gray ve beynini yeni bir bedene aktarma deneyimini yaşayan Adam, bu çalışmada beden ve kimlik ilişkileri incelenen karakterlerdir.Bu çalışmada kullanılan yöntem Kültür Araştırmalarıdır. Kültür Araştırmaları bir anlam çıkarımı açısından bedene farklı yaklaşımlar sağlayan pek çok disiplini içeren bir metottur.Birinci bölüm Kültür Araştırmaları ile ilgili gerekli temel bilgileri ve beden kavramına farklı yaklaşımları sunmaktadır. İkinci bölümde, teorik bilgiler Wilde'ın romanına uyarlanmıştır. Üçüncü bölüm de Kureishi'nin romanını beden ve öz ilişkisi açısından analizine ayrılmıştır. Dördüncü bölüm diğer edebiyat çalışmalarıyla da bağlantılı olarak her iki çalışmadaki ortak noktaları tartışmaktadır.Bu çalışmanın amacı beden ve öz arasındaki ilişkiyi, kişisel ve sosyal kimlik kavramını ve bunların ne ölçüde fiziksel varlıkla bağlantılı olduğunu araştırmaktır. Bedenin yaygın olarak kişiliği temsil ettiği kabul edilse de, bu çalışmada beden ve öz arasında kuvvetli bir ayrım olduğu öne sürülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is an analysis of the body and self relation in The Picture of Dorian Gray by Oscar Wilde and The Body by Hanif Kureishi. The main focus of the study is upon the division between body and self in terms of individual and social identities. Whether the body is a separate entity or there is a relation between body and self is studied in detail. Dorian Gray, whose portrait serves as his real identity and Adam, who experiences the transplantation of his brain into a new body, are the characters whose body an identity relations are analyzed in this study.The method used in this study is Cultural Studies. Cultural studies is a method which consists of many disciplines providing different approaches to the body as an agent of giving meaning.Chapter one presents background information about Cultural Studies and various approaches to the concept of body. In chapter two, the theoretical information is applied to Wilde?s novel. Chapter three is also devoted to the body and self relation analysis of Kureishi?s novella. Chapter four discusses the common points in both works together with the intertextual allusions to other literary works.The aim of this study is to explore the division between body and the self, the concept of personal and social identity, and the extent to which these are rooted in the physical being. Although the body is commonly accepted as the representation of personality, in this study it is claimed that there is a strong division between the protagonists? self and body.