Can Cyprus be an obstacle on Turkey's road to European Union membership?
Kıbrıs Türkiye?nin Avrupa Birliği üyeliği sürecinde bir engel olabilir mi?
- Tez No: 263357
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ AKTAR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
 - Anahtar Kelimeler: Türkiye Avrupa Birliği üyeliği, Kıbrıs sorunu, Kıbrıs'ın Avrupa Birliği'ne katılımı, Annan Planı, müzakere, Turkey?s membership in the European Union, the Cyprus conflict, accession of the Republic of Cyprus, the Annan Plan, negotiation
 - Yıl: 2009
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği İlişkileri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu tezin asıl amacı, Kıbrıs sorunu eşliğinde Türkiye'nin Avrupa Biriliği'ne katılım sürecini analiz etmektir. Araştırmada hem Kıbrıs sorununun kilit noktaları hem de Kıbrıs Türkleri ve Kıbrıs Rumları arasında devam eden ve ne yazık ki bu güne kadar başarısızlıkla sonuçlanan barış görüşmeleri süreci detaylı olarak incelenmektedir. Ayrıca bu tez ile kırk beş yıldır devam etmekte olan Kıbrıs sorununun çözümünde yeni bir umut olduğu düşünülen Annan Planı'nın incelenmesi ve Annan Planı hakkında daha detaylı bilgi sahibi olunması amaçlanmıştır.Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne resmi katılım süreci 3 Ekim 2005 tarihli karar ile başlamıştır ve bu tarihten itibaren Kıbrıs sorunu nedeniyle Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği Avrupa Birliği zirvelerinde üye ülkeler arasında pazarlık konusu olmuş ve çeşitli tartışmalara sebebiyet vermiştir. Tezin yazın sürecinde, hem Türkiye'nin hem de Kıbrıs'ın Avrupa Birliği'ne üyelik için ilk defa başvuru yaptığı tarihten başlamak üzere Türkiye ? Avrupa Birliği ilişkileri ve Kıbrıs ? Avrupa Birliği ilişkileri öncelikli olarak incelenmiştir. Bu incelemeler sonrasında Kıbrıs sorunu ve Kıbrıs'ın Avrupa Birliği üyesi olmasının Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine bir etkisinin olup olmadığı tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to analyze Turkey?s accession to the European Union under the Cyprus conflict. This project is interested in knowing both key events of the Cyprus conflict and the process of peace talks between the Turkish Cypriots and the Greek Cypriots that resulted in failure. This thesis also tries to bring a detailed knowledge on the Annan Plan which can be seen as a new hope for the solution of a forty five-year conflict.Turkey?s accession bid has officially begun with the decision of 3 October 2005, and since that time Turkey?s membership to the European Union has been subject to inter-state bargaining in the European Union?s summits by using the Cyprus conflict as the case. After examining Turkey - European Union relations and Cyprus-European Union relations from the date of their first application to the EU, the aim of this research is to argue whether the Cyprus conflict and the accession of the Republic of Cyprus will have an effect on Turkey?s membership in the European Union.