European Union citizenship and immigration
Avrupa Birliği vatandaşlığı ve göçmenlik
- Tez No: 263373
- Danışmanlar: PROF. DR. FLORA GOUDAPPEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Law, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Vatandaşlık, Göçmenlik, Avrupa Birliği, üye ülkeler, ulusal kanunlar, Citizenship, Immigration, European Union, member states, national law
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışma Avrupa vatandaşlığı ve göçmenliği konseptlerine Avrupa Birliği çerçevesinde bakmaktadır. Avrupa Birliği ilk kurulduğu dönemde kurucu ülkelerden hiçbiri sosyal ve politik bir topluluk düşünmemiş, ekonomilerini güçlendirmeyi düşünmüşlerdi. Avrupa Birliğini yaratan anlaşmalardan biri olan Roma Anlaşmasından elli yıl sonra, Avrupa Birliği Anlaşması uzun zamandır beklenen ?vatandaşlık? konseptini getirdi. Avrupa Birliği vatandaşlığı üye ülkelerin vatandaşlık yasaları ile belirlenmekte ve bu ulusal kanunlar Avrupada yaşayan insanlar için eş olmayan muamelelere yol açmakta. Vatandaşlık konseptinin oluşturulmasının ardından Avrupa Birliği ortak bir göçmenlik kuralı yaratmaya çalışmakta. Göçmenlere yapılan adaletsiz muameleler sebebiyle Avrupa Birliği fiziki sınırları içinde Birlik çatısı altındsa tandart bir göçmenlik yasası cıkarılmasına imkan vermiyor. Avrupa Birliği üye ülkerinde vatandaşlık ve göçmenlik kanunlarını incelediğimizd karşımıza net olarak iki soru çıkmakta; kimler Avrupa Birliği vatandaşı ve onları göçmenlerden ayıran farklar neler?Göçmenlik ve vatandaşlığın Avrupa Birliğinde analizi tarihsel anlamda bir düzelme olduğunu göstermekte ancak halen daha üye ülkeler ?vatandaşlık? ve ?göçmenlik? konseptlerinin Avrupa Birliğinin kurucularının ana ilkelerine hizmet etme noktasına katkıda bulunmaya yakın bile degiller.
Özet (Çeviri)
This work looks at the concepts of European Citizenship and the immigration under the framework of European Union. When the European Community first started none of the founding member states hoped for a social and political union other than strengthening their economies. Fifty years after one of the founding treaties of European Union Treaty of Rome, The Treaty on European Union brought the long waited concept ?Citizenship?. European Union citizenship is determined by the member states citizenship requirements that cause unjust treatment for the people who live in Europe with different applications of national law. After the creation of the citizenship European Union is trying to create a common immigration policy. Unfair treatment of immigrants all over the European Union borders leaves almost no chance for immigration to have standards within the Union framework. When we analyze the different citizenship and immigration laws in European Union member states we can clearly raise the questions that who are citizens of European Union and what separates citizens from immigrants.The analyses on immigration and citizenship in European Union shows us an improvement path along the history of the Union but still member states are not close to what the concepts of ?immigration? and ?citizenship? need to fully contribute to the main ideologies of founding fathers of the Union.