Bir güvenlik sorunu olarak Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği'nin göç politikaları ve Türkiye'ye etkisi: Afgan mülteci örneği
Migration policies of the United Nations and the European Union as a security problem and its effect on Turkey: The case of the Afgan refugee
  1. Tez No: 702161
  2. Yazar: BERNA UĞUR TÜRKSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED ALİ YETGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Law, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Göçün Güvenlikleştirilmesi, Afgan Göçü, Migration, Security of Migration, Afghan Migration
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Politik Ekonomi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
İnsanların transit geçiş, daimî yerleşme ya da vatandaşlık alabilmek için hedef bir ülkeye yaptıkları uluslararası hareket göç olarak tanımlanmaktadır. Uluslararası bir konu kapsamı içerisinde ele alınan göç, güvenlik, sosyal, siyasi veyahut ekonomik gibi çeşitli nedenlerden dolayı gerçekleşebilmektedir. Son yıllardan beridir, Suriye ve Afganistan gibi ülkelerden, iç karışıklıklar, rejimlerden kaynaklanan sorunlarından dolayı on binlerce insan yurtlarını terk etmiştir. Uluslararası bir göç hareketi, stratejik bir göç yönetimi ile ele alınmadığında, bu durum göçe maruz kalan ülke açısından çeşitli siyasi, demografik, kültürel ve iktisadi olumsuzluklara neden olabilecektir. Türkiye Avrupa ile Asya arasında köprü görevi göre jeostratejik yönü ile uluslararası göç hareketlerine yoğun bir şekilde maruz kalabilmektedir. Afganistan'daki iç karışıklıklar, Afgan göçünün ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bu çalışmanın amacı, stratejik bir göç yönetimi anlayışı ile Afgan göçünün kavramlar ve vaka yönü ile incelenmesidir. Araştırmanın yönteminde, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti'nin Afgan göçü yaklaşımlarının tespitinde betimsel analiz yöntemi uygulanmıştır. Yöntemde ayrıca, Afganistan'dan uluslararası göç hareketi ile Türkiye'ye göç etmiş olan bazı Afganlılar ile mülakat yöntemi kullanılmıştır. Mülakat için Karabük Valiliği, İl Göç İdaresi Müdürlüğünden resmi izin alınmış ve Karabük ilinde yaşayan Afgan aile ve bireyler ile görüşülmüştür. Araştırmanın bulguları olarak, mülakat ile elde edilen bilgiler, Afgan göçlerine karşın Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti'nin göçün güvenlikleştirilmesi açısından yaklaşımları ele alınmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuca göre, Afgan göçlerinin uluslararası hukuka göre düzensiz göçmen olarak tanımlandığı, ilgili uluslararası örgütlerin hukuki metinlerinin bu örgütler tarafından uygulanmasında yetersiz kaldıkları, Türkiye Cumhuriyeti'nin bu düzensiz göç ile idari ve hukuki olarak bazı çalışmalar yürüttüğü görülmüştür. Afgan göçünün günümüzde halen güncelliğini koruyor olması sebebi ile çalışmanın literatüre ve araştırmacılara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The international movement of people to a destination country to obtain transit, permanent settlement, or citizenship is defined as migration. Migration, which is handled within the scope of an international issue, can take place for various reasons such as security, social, political, or economic. In recent years, tens of thousands of people have left their homes in Syria and Afghanistan due to internal turmoil and problems stemming from the regimes. When an international migration movement is not handled with strategic migration management, this may cause various political, demographic, cultural, and economic problems for the country exposed to migration. As Turkey acts as a bridge between Europe and Asia, it can be heavily exposed to international migration movements with its geostrategic aspect. Internal turmoil in Afghanistan led to the emergence of Afghan immigration. This study examines Afghan migration with a strategic understanding of migration management, with concepts and case aspects. In the research method, descriptive analysis was applied to determine the Afghan migration approaches of the United Nations, the European Union, and the Republic of Turkey. In the process, interviewing some Afghans who immigrated to Turkey with the international migration movement from Afghanistan was used. For the interview, official permission was obtained from Karabük Governorship, Provincial Directorate of Migration Management. An interview was done by Afghan families and individuals living in Karabük. The research findings cover the information obtained through the interview, the approaches of the United Nations, the European Union, and the Republic of Turkey against the Afghan migrations in terms of securitization of migration. According to the results, Afghan migrations are defined as irregular immigrants according to international law. And, international organizations are insufficient in the implementation of these immigrant organizations. In addition, the Republic of Turkey carries out some administrative and legal studies with this irregular migration. It is thought that the study will contribute to the literature and researchers since the Afghan migration is still up-to-date today.