Türkiye'nin Dünya Bankası'ndan kullanmış olduğu kredilerin etkinliğinin seçilmiş ülkelerle karşılaştırılarak değerlendirilmesi
An evalaton, comparing the influences of the credits used from World Bank by Turkey to some chosen countries
  1. Tez No: 263434
  2. Yazar: ÇETİN DAĞKILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYİT KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Dünya Bankası, Proje kredileri, Aktif projeler, Ekonomik Göstergeler, Sektörler, World Bank, World Bank Credits, Project Credits, Active projects, World Bank Sectoral Credits, World Bank Development Credits
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu tezin amacı; Dünya Bankası'ndan kredi kullanan ülkelerin kullandıkları kredilerin etkinliklerini, seçilmiş ülkeler (Türkiye, Arjantin, Mısır, Nijerya, Güney Kore, Hindistan) ve bu ülkelerin ekonomilerine olan etkilerini Dünya Bankası'nın resmi web sitesinden alınan veriler yardımıyla karşılaştırmaktır. Dünya Bankası misyonunu; İkinci Dünya Savaşı sonrasında savaştan tahrip olmuş Batı Avrupa ülkelerinin yeniden inşası ve bu ülkelerin savaş ekonomisinden sorunsuz bir biçimde çıkışını kolaylaştırmak, azgelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin kalkınmasına yardımcı olmak olarak belirlemiştir.Zaman içinde gelişmekte olan ekonomileri etkileyen krizler, acil durumlar ve savaş sonrası rehabilitasyon ihtiyaçları bankanın faaliyetleri arasında önemli bir yer oluşturmuştur. Başlangıç misyonu, zaman içinde değişen dünya konjonktürüne paralel olarak dönüşüm sergilemiş ve günümüzde bankanın misyonu, küresel yoksulluğun azaltılması ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi olarak ifade edilmektedir.Birinci bölümde Dünya Bankası'nın yapısı ve kredi türleri, ikinci bölümde de Dünya Bankası Türkiye ilişkileri incelenmiştir. Üçüncü bölümde Türkiye ile diğer beş ülkenin 1990-2009 döneminde Dünya Bankası'ndan kullanmış oldukları krediler ve bu kredilerin sektörel dağılımı incelenmiştir. İnceleme yapılırken ülkelerin ekonomik göstergelerindeki değişimin karşılaştırılması yapılmıştır. Bu ülkelerin ekonomilerine ve gelişmişlik düzeylerine ışık tutabilecek ekonomik gelişme göstergelerindeki değişmelerden faydalanılarak, kredilerin etkinliği üzerine bir analiz yapılmıştır.Sonuç ve değerlendirme bölümünde Türkiye'nin performansı bu ülkelerle kıyaslanmıştır. Türkiye'nin performansının diğer ülkeler arasında ortalama bir yerde olduğu gözlemlenmiştir. Sonuç olarak Dünya Bankası'nın kredi hedeflerine kısmen ulaşıldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to compare the influences of the credits used from World Bank (WB) by some chosen countries (Turkey, Argentina, Egypt, Nigeria, South Korea and India) on their economies via the database which is taken from WB website.WB determined its mission as reconstruction of the ruined Western Europe countries after Second World War and to make it easier of those without a problem from war economy and help to the developing countries development.During the periods of the crisis that effect the developing economies, emergency conditions and postwar rehebilitation requirements have become the significant role in its (WB) activities. Starting mission of WB has changed over time in parallel to the changing of world?s conjuncture and nowadays its mission is to reduce global poverty and to improve the life standarts.In the first part the structure of WB and credit types, in the second part the relation between WB and Turkey are studied. In the third part the credits used from WB during the period of 1990-2009 by Turkey and other five countries and their sectoral distrubition are analyzed. While analyzing the changes of economic indicators of those countries are compared. An analysis has been made over the credits? efficiency by utilizing the changes of economic indicators of which may illuminate those countries? economies and development levels.In the conclusion part, Turkey?s performance is compared to the other countries? performances. It is observed that Turkey?s performance is at the average extent among other countries. Finally it is seen that WB?s loans reached their targets partially.