Bolu ili ve ilçeleri etlik piliç üretim işletmelerinde üretim dönemleri arasındaki maliyet unsurlarının incelenmesi
An investigation of the factors on the cost of production in different terms in the poultry companies in Bolu providence
- Tez No: 263435
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAHMİ YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bolu, piliç, entegre, maliyet, Bolu, poultry, integration, cost
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırma Bolu ili ve ilçelerinde etlik piliç üretimindeki dönemler arası maliyetleri incelemek ve verimliliği ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Bu nedenle il genelinde etlik piliç üreticileri ile dönemlere ve bölgelere göre görüşmeler yapılmıştır. Düzenlenen anket formu ve yüz yüze görüşme tekniği ile analizlerde kullanılacak veriler temin edilmiştir. Araştırma örneklemi Bolu ili ve ilçelerinde 175 etlik piliç üretim işletmesine ait 2008 yılı Mart ayı ile 2009 yılı Mart ayı arasında geçen bir yıllık süre içerisindeki 6 dönemin verilerini içermektedir. Çalışma bulgularına göre Bolu ili ve ilçelerinde en düşük maliyetli üretim dönemleri Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz aylarını içeren birinci ve ikinci dönemdir. Yine ölçeklerine göre değerlendirildiklerinde büyük ölçekli işletmelerin en karlı işletmeler olduğu ve en düşük karlı üretimlerin ise küçük ölçekli işletmelerde gerçekleştirildiği görülmektedir. Örnekleme alınan 175 işletmede bir yıllık dönem içerisinde maliyeti oluşturan unsurlar içerisinde en büyük payı % 69,17 ile yem almaktadır. İkinci olarak civciv maliyeti % 22,95 gelmektedir. Diğer maliyet unsurları ise % 1,39 ile ısıtma,%0,80 ile işçilik,% 0,75 ile aşı-ilaç ve teknik eleman,% 0,52 ile elektrik, % 0,68 ile altlık,% 0,36 ile canlı tavuk yükleme ve % 0,23 ile bakım onarım maliyetleri gelmektedir. Sonuç olarak; kaliteli yem, kaliteli civciv ve üreticiye verilen etlik piliç bakım ücretinin entegre işletmelerin elinde bulunması nedeniyle karlılıklarda bu işletmelere bağlı kalındığını söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study was to investigate the factors that affect the cost of the production in different terms and to present the productivity in the poultry companies in Bolu providence. Interview techniques were used for the poultry companies in the providence according to the terms and the regions. Data were collected by questionnaire form and face to face interviews. The sample of the study were the survey between March 2008 and March 2009 including 6 terms of 175 poultry companies in Bolu providence. The results showed that the lowest cost of the production was during the first and the second terms of March, April, May, June and July. It was also found that the bigger companies had more profit in the production compared to the small companies. Furthermore results indicated that the highest cost of the production was seeds ( % 69.17) and the second highest cost was chicks (% 22.95). The other cost factors were heating (% 1.39), labor (% 0.80), medicine and technical labor (% 0.75), electricity (% 0.52), litter (% 0.68), loading live stock (% 0.36) and the maintenance (% 0.23). In conclusion it may be argued that since the high quality seeds and chicks and also the poultry maintenance controlled by the integrated companies the profit depends on those companies as well.